Jump to content

Ha az alvás nem pihentető, hanem kínzó

2021. 07. 13. 19:00

Javában tart az igazi nyár és sokak számára a nyári szabadságolás ideje is elérkezett, amely egyet jelent a pihenéssel, kikapcsolódással, szórakozással. Csakhogy ez nem biztos, hogy így van.

Elképzelhető, hogy ebben a hőségben a pihenés sem megy úgy, akár a szabadságot töltjük, akár dolgozunk. Az éjszakai alvás minősége azonban nagyban kihat arra, hogyan tudunk másnap koncentrálni a munkában. Akit nyári szabadságolása idején ér a kánikula, ugyancsak rossz élményként élheti meg, ha a hőség nem hagyja pihenni, de legalább szabad kezet kap abban, hogyan és mikor piheni ki az éjszakai nem alvás fáradalmait.

A fullasztó meleg mindenkit megvisel. Amikor a hőmérséklet még éjszaka sem csökken le annyira, hogy a levegőt kissé lehűtené és emelné az ember komfortérzetét, úgy nehéz kipihenten ébredni.

Az éjszaka arra való, hogy egész testünk regenerálódni tudjon. Mivel az időjárás befolyásolására nincs hatásunk, így inkább a hőséget szükséges enyhíteni. Azonban nemcsak a nagy meleg, hogy az egymást érő hideg- és melegfrontok is befolyásolják közérzetünket, akár az esti pihenést is. A túlsúllyal küzdők, a szív- és érrendszeri betegséggel élők és az idősebbeket a kánikula napjai sokkal jobban megterhelik, megviselik, de még az egészséges szervezet is küzd.

Amikor az időjárás nem tartogat mást, mint heteken át tartós hőséget, akkor az éjszakákhoz is máshogy kell hozzáállni. A lakás hűsítésén és egyéb, a meleget elviselhetőbbé tévő fogáson túl arra érdemes koncentrálni, hogy az éjszakára készüljünk fel. Pláne akkor, ha már napok óta nem aludtunk jól. Délután már felejtsük el a koffeintartalmú italok fogyasztását. Az este közeledtével mellőzzük a környezetünkben a telefon és a televízió használatát. Váltsunk szemléletet és keressünk olyan tartalmú magazinokat, könyveket, amelyek érdekelnek, lefoglalnak és kikapcsolnak. Az olvasás kellemesen elfáraszt és az egyik leghatékonyabb, legjobb altatóként is bevethető.

A vastag takarók, párnák, hálóruhák most mellőzve vannak. Helyettük könnyű, vékony anyagra cseréljük le azt. Amennyire csak lehet, a hálószobát már reggel sötétítsük el, hogy éjszakára elviselhető legyen bent lenni. Ventilátorral, klímával, egyéb technikával is rá lehet segíteni arra, hogy némileg enyhítsünk a benti hőségen, de csak amennyire kellemes és kényelmes. Sokakat ugyanis idegesít és zavar is ez a fajta mesterséges hűtési forma.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)