Jump to content

Locsolod, mégsem szép? Lehet, túlöntözöd

2021. 06. 01. 19:00

Ha van kert, ha nincs, szobanövényekkel az otthonunk belső tereit is élettel tölthetjük meg. A levegő tisztításáért és páratartalmáért is felelősek lehetnek szobanövényeink, amelyek esztétikailag is sokat adnak.

Aki a virágot szereti, az rossz ember nem lehet. A mondás szerint legalábbis így van, azonban aki a virágot szereti, az nem biztos, hogy ért is a növények gondozásához annak ellenére, hogy feltett szándéka életben tartani.

Nemcsak az fontos, hogy életben maradjanak az otthonunk növényei, de természetesen az lenne a cél, hogy a legjobb formájukat tudják mutatni. Ehhez viszont kellünk mi, a megfelelő gondoskodásunk.

Még a legreménytelenebb tűnő helyzetben sem biztos, hogy menthetetlen a növény. Ha találunk rajta élet nyomait, mindenképp érdemes próbát tenni a megmentésére.

 

Hely

Bizonyára mindenki tapasztalta már, hogy egyik, másik növénye szinte csak vegetált, de egy másik helyiségbe történő áthelyezéssel, vagy akár egy költözéssel mintha erőre kapott volna ugyanaz a növény. Nos, így igaz. A szobanövények mind más igényekkel rendelkeznek, így más hőmérséklet, napfény igényük is van. Van, amelyik nem jól viseli, ha direktben éri a fény, a másik pedig kimondottan kedveli, ezért ennek megfelelően érdemes helyet találni a szobanövényeinknek.

 

Víz

Azon talán kevesen csodálkoznak, ha a növényeikkel alig foglalkoznak, csak alkalmanként látják el némi folyadékkal. A növény halálra van ítélve. Sokkal nagyobb csodálatot vált az ki, ha a szobanövény egyáltalán nem fest szépen annak ellenére sem, hogy rendszeresen gondozzuk, öntözzük. Még a folyamatos öntözés mellett is elképzelhető, hogy a levelek nem tűnnek egészségesnek. A sárgás, barnás levélszín mindenképp arról tanúskodik, hogy valami gond van. Amennyiben rendszeresen öntözzük a növényt, úgy a kiszáradás teljes mértékben kizárható. Ebben az esetben lehetséges, hogy éppen a túlöntözés esete fordul elő. A kiszáradás mellett a másik nagyon nagy hiba, amelyet a növényeinknél véthetünk, az a locsolás túlzásba esése. A túlöntözés tehát legalább olyan halálos ítélet, mintha nem öntöznénk a növényeinket. Ha rádöbbenünk, hogy a mi növényünk is a túlságosan sok víz miatt állít cudarul, akkor menthetővé válik azzal, ha kicseréljük a földjét. Inkább legyen kissé szárazabb a talaj, mintsem túl vizes. Ennek érdekében érdemes megvizsgálni a szobanövény földjét. Ha az ujjunkat beledugva azt nedvesnek érezzük, akkor nincs szükség locsolásra.

 

Némi plusz

A vízzel nem biztos, hogy minden fontos tápanyagot biztosítani tudunk a növényeinknek. Ha a föld is már régi, amiben él a szobanövény, akkor jól jöhet némi segítség tápoldat formájában. A megfelelő növényhez mért és helyesen adagolt tápoldat életre keltheti a sínylődő életet is. Az azonban, hogy egy félholt állapotából visszahozzunk egy virágot, ahhoz türelemre és időre van szükség.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)