Jump to content

Csak semmi pénzköltés

2020. 05. 05. 19:00

Reneszánszát éli a virágok átültetése, a kertészkedés, az otthon átalakítás, felújítás. A legtöbbször ezt súlyos pénzösszegek mozgatásával tesszük.

A gazdasági helyzetünk sem mindig engedi, hogy költsünk otthonunk szépítésére. Nem is szükséges azt mindig. Érdemes egy kicsit más szemszögből nézni a környezetünkre, az ott lévő tárgyakra. Nemcsak úgy tehetjük szebbé az otthonunkat, ha ész nélküli bevásárlásba kezdünk. Ugyan az gyorsabb megoldást jelenthet.

Első körben érdemes szétnézni otthon. A tavasz sokakat késztet nagytakarításra, de még az alapos, mindent megforgató takarítást megelőzően érdemes szelektálni, lomtalanítani.

Minden háztartásban vannak olyan tárgyak, amelyek évek óta elfekvőben hevernek otthonunk egy zugában. Nem használjuk, sőt eszünkbe sem a tárgy, csak akkor veszünk tudomást róla, amikor a kezünk ügyébe kerül. Ezek azok a tárgyak, amelyekre nincs szükségünk, vagyis ha megszabadulunk azoktól, akkor sem fogjuk hiányukat észrevenni. A lomtalanítás a gyűjtögetők számára kínszenvedés, azonban csodát tehet a környezetünkben. Igenis vannak tárgyak, amelyeket el kell engedni, meg kell szabadulni azoktól. Nemcsak azért, hogy új tárgyak kerüljenek a helyükre, hanem a hely fellélegezzen, szellőssebbé váljon. A lomtalanítás nemcsak arról szól, hogy megszabaduljunk tárgyaktól, hanem hogy máshogy tekintsünk azokra. Talán ötletet meríthetünk arra is, hogy mire lehetne felhasználni. Egy-egy tárgy nem is az eredeti funkciójában léphet újból színre. Nézzünk másképp egy-egy tárgyra. Lehet, hogy ha bent nem is kap funkciót, a kertben, más helyiségben dísztárgyként, dekorációként még üzemelhet.

A bútorok csiszolása, az új szín olyanná teszi, mintha új darabbal gazdagodott volna az otthonunk.

Berendezési tárgyaink, használati eszközeink némelyike naponta használatban vannak, mások kevésbé. Amelyet gyakrabban használunk, annak kopása és piszkolódása gyorsabban történik meg, ezért egy alapos takarítás nem árt. Sőt, csodát tehet a tárgyakkal. Tavasszal megnövekedik a napos órák száma, így a szőnyegek mosása, szellőztetése felújíthatja a már évek óta otthonunkat díszítő elemeket is.

A lomtalanítás és nagytakarítás után szellőssé, tisztává vált otthonunkban jobban érezhetjük magunkat. Szüntessük meg a zsúfoltságot, szabadítsunk fel helyet otthon, mert az a hangulatunkon is javíthat.

Ha már nagytakarításba kezdünk és vágyunk a változásra, a változatosságra, akkor át is rendezhetjük a bútorainkat. A megszokott unalmassá válhat. Elég egy bútordarab áthelyezése, és máris azt az érzést kelti bennünk, mintha megújult volna a környezetünk.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)