Jump to content

Életmentő és életre keltő tippek

2020. 03. 24. 19:00

Még visszatérhet mutatóba a tél, de március derekán túl járva már jobban várható a tavasz és ennek megfelelően bánunk szobanövényeinkkel is.

A tavasz a természet felébredését, újraéledését jelenti. Nemcsak a szabadban élő növények és állatok ébredeznek álmukból, hanem a szobanövények is megérzik a tavaszt. Ám a tél nem biztos, hogy nyomtalanul múlik el a növényeinken. Elsárgult levelek, rossz állapotban lévő növények sorakozhatnak otthonodban, de legalább nem pusztultak ki. Jó jel, ha a lehullott, elbarnult levelet mellett is találunk életre utaló jelet a növényen. Ha szár még hajlékony, esetleg egy-két zöld levéllel is rendelkezik, akkor nincs minden veszve. Minden bizonnyal időre lesz szükség, hogy a túlélés bebizonyosodjon, hiszen a regenerálódás több időt vehet igénybe.

Nemcsak a kiszáradás okozhatja a növények pusztulását. A levelek azért is bebarnulhatnak és leeshetnek, mert túl sok vizet kapott. Ebben az esetben a lehullott vagy még a növényen lévő levelek tapintásra sem szárazok és a földje sem az. Ha rádöbbentél arra, hogy növényed valószínűleg azért szenved, mert túllocsoltad, akkor az átültetéssel csodát tehetsz, életet menthetsz.

Interneten is számos információ kapható arról, hogy egyes szobanövények igényei micsodák. Az újonnan kapott, vásárolt növények mellét talán még egy kis útmutatót is kaphatunk, amely segíti az eligazodást, hogy milyen fény- és vízigényű növényünk van. Ennek megfelelően igyekezzünk helyet választani az otthonunkban a növényeknek.

A fény és a napfény igénye minden növény életéhez alapfeltétel, tehát a reggeli szellőztetést mellett a fényt is engedjük be, amennyire csak lehet. A túl száraz levegő növénygyilkos lehet, ezért igyekezzünk párásabb levegőt biztosítani, hiszen nemcsak a gyökerek képesek a nedvességet felszívni, de a pára a leveleken keresztük is a növénybe jut.

A téli időszakban jóval kevesebbet locsolhattuk a növényeinket a lakásban. A fűtési szezonban nehéz megtalálni azt az egyensúlyt, hogy se túl párás, se túl száraz ne legyen a levegő. A növények felélték a talaj táptartalmát, ezért azt most átültetéssel, földcserével és/vagy tápoldat hozzáadásával pótolni lehet. A virágüzletekben kapott tápoldatok mindegyikén fel van tüntetve annak adagolási módja. Ezeket betartva újra életet lehet lehelni a rossz állapotú szobanövényeinkbe.

A túlöntözéssel nagyobb kárt lehet tenni, mintha kevesebbet öntözzük a virágokat. Mielőtt kötelező tiszteletkörünket megtennénk az öntözőkannával, győződjünk meg arról, hogy egy-egy szobanövény földje valóban száraz-e, csak ezután öntözzük meg. A nedves talaj arra utal, hogy az újabb vízmennyiséggel a túlöntözéshez segítenénk hozzá. Hagyjuk ki azt a locsolásból.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)