Jump to content

A magyar konyha ritkán emlegetett fűszere

2019. 08. 27. 19:00

A hazai gasztronómiai fogások némelyike világszerte ismert, de a magyar konyhát úgy tartják számon, hogy fűszeres, ízletes. Ehhez nyújtanak segítséget a gyakran használt alapanyagok, fűszerek.

Mi az a fűszernövény, amely minden magyar háztartásban megtalálható, gyakran használjuk? A fűszerkömény biztosan az, de az édeskömény már más. Nemcsak kevesebbet használjuk, de a magyar konyha ételeihez kevésbé is használjuk, pedig nem ártanánk magunknak, ha mégiscsak fogyasztanánk.

Az édeskömény a zellerfélék családjába tartozó fűszernövény. Főleg a mediterrán térségek növénye, mert kedveli, sőt igényli is a meleget, de hazánkban is megterem.

Amiért érdemes lenne minél többet fogyasztanunk édesköményből az, hogy nemcsak fűszernövény, hanem egyben gyógynövény is. Hazánkban leginkább a magjából készülő tea formájában ismerjük, és görcsoldó hatása miatt fogyasztjuk. Az édeskömény gumója is értékes, ráadásul többféleképpen felhasználható. Tápanyagban ugyan nem bővelkedik az édeskömény gumó, azonban vitaminokban, ásványi sókban és olajban annál inkább. A szupermarketekben is hozzájutható édeskömény kiváló forrása lehet a vitaminok pótlására, valamint arra is, hogy színesebbé és ízletesebbé tegyük az étrendünket.

Az édeskömény jellegzetes ízű és illatú fűszernövény a hasfájós csecsemők fájdalmait is enyhítheti, ezért a növényből készült gyengébb teát naponta több alkalommal lehet itatni a kicsikkel. Nemcsak a kisbabák pocakfájását enyhíti, hanem felnőttek esetében oldja a szélgörcsöket, a kellemetlen puffadást is. Talán ez a gyógyhatása a legismertebb az édesköménynek, pedig antibakteriális hatásának köszönhetően még a fertőzésekkel is könnyebben megbirkózhat a szervezetünk. Az emésztőrendszert megtámadó fertőzés leküzdésében is segít, de a légutakat érintő problémákat is lehet kezelni édesköménnyel. Édesköményes gargalizálással, inhalálással megtisztítható a légút.

Az édeskömény görcsoldó hatása közismertebb, de akár a menstruációs fájdalom csillapítására is jó lehet. A menstruációt megelőző napokban, a fájdalmas tünetek enyhítésére kiváló lehet az édeskömény tea fogyasztása.

A hasfájással küzdő pici babák esetében itatott édeskömény tea is ismert gyógymód, de az anyatejes táplálás csak akkor működik, ha az édesanyának van elég teje. Az édeskömény teát ezért érdemes a szoptatós anyukáknak fogyasztani, mert serkenti a tejtermelődést.

Míg a fűszerkömény alapfűszere a magyar konyhának, addig az édeskömény kevésbé ismert, pedig az ételeinket is felturbózhatja, ráadásul értékes anyagokhoz juttatja a szervezetünket.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)