Jump to content

Természetes kerítések

2019. 02. 18. 19:00

Egyre többen vágynak a nyüzsgő városok morajától mentes, a tiszta levegőjű csendesebb, természetesebb környezetbe. Ezt jelentheti egy külvárosi részbe való költözés, de akár vidéki életet is.

A kertes házban élők kerítésekkel választják el saját portájukat a másiktól. Nemcsak az otthonunk területének kijelölését szolgálják a kerítések, hanem egyben védelmi funkciót és az intim szféra betekintést meggátoló építményünk. A kerítések legtöbbje fémből vagy fából, esetleg ezek kombinációjából állnak össze, de a kerítés létrejöhet élő növényből is. A kertek zöld kerítések a sövények adhatják, amelyek kialakítása ugyan időt vesz igénybe és karbantartására is ügyelni kell, de kiváló és természetes térelválasztási módszer lehet.

Élő kerítést kialakítani fás szárú növények csemetéjéből lehetséges. A korai tavasz, a fagyok megszűnése utáni időszak a legalkalmasabb arra, hogy a kerítésünk alapanyagait körülbelül 30-40 cm-es távolságban elültessük. Az ültetés után alapos öntözésben kell részesíteni a növényeket, és mindegyik csemetét 8-10 cm-es magasságban vissza kell metszeni azért, hogy a későbbi növekedésük során kellően dús elágazások alakuljanak ki a sövényünk növényein. A következő évben a visszametszést már magasabban kell megtenni.

A sövény növényei örökzöldekből előnyösek, mert azok télen is ugyanúgy takarnak, védenek, szigetelnek. A lomblevelű örökzöldek mellett természetesen a tűlevelű növények a legjobbak. Természetesen lombhullató cserjék is szép sövényt adhatnak.

A sövénykerítést gyakran a kerten belül alkalmazzák egy-egy tér elválasztására, védelmére, takarására. A sövény szolgálhat a hagyományos kerítés funkciójaként is. Ilyenkor a hagyományos, fényből, vagy fából készült kerítés mellett nevelhetjük a sövényt, amely nemcsak takarást, de hangvédelmet is jelenthet. Az utcától elkülönítő sövényt magasabbra érdemes nevelni.

A megfelelő magasság és forma elérése érdekében természetesen metszeni kell a sövényt. Az örökzöldek nyírását kora tavasszal és késő ősszel is meg kell tenni. A lomblevelű örökzöldek esetében a metszést rügyfakadáskor kell megtenni legelőször, utána pedig igény szerint akár többször is. Nemcsak metszeni, hanem táplálni is kell a növényeket, így ősszel és tavasszal óvatos ásást érdemes végezni, amely esetében ügyelni kell arra, hogy a felszívó gyökereket ne sértsük meg. Ásás után a tápanyag utánpótlásáról sem szabad megfeledkezni. Komposzt, trágya és a lehullott levelek is ezt szolgálhatják.

Néhány igencsak hasznos segítséget találhatunk ebben a videóban, pláne ha most tavasszal gondolkodunk sövény ültetésben.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com | videó: https://www.youtube.com/watch?v=OwrUqch5ZH0)