Jump to content

Legyen hová ülniük a vendégeknek

2018. 11. 21. 19:00

Közelednek a karácsonyi ünnepek. Nemcsak a szeretet ünnepe ez, és nem is csak az ajándékozásról szól. Sokkal fontosabb az, hogy ilyenkor összegyűljenek a családtagok, barátok. Még azok is, akikkel jó ideje nem találkoztunk.

A karácsony összehozhatja a családokat és a barátokat is. Év közben mindenkinek annyi dolga van, futunk és szaladunk, hogy megfeleljünk az elvárásoknak. Az év vége kis megcsendesedésre  sarkall mindenkit. Olyan jó összeülni a szeretteinkkel. Ilyenkor nagyobb vendégsereglet lepheti el az otthonunkat, de az ülőalkalmatosságok biztosítása gondot okozhat. Milyen jól jönne néhány könnyen mozgatható, akár házilag elkészíthető puff, amelyeket akár egymásra is lehet helyezni, amikor használaton kívül vannak, így kisebb helyet igényelnek. Van erre megoldás és a legjobb az, hogy otthon elkészíthető, használaton kívüli tárgyakat lehet újragondolni puff formájában.

Az egyik lehetőség az ásványvizes palackokból készült puff. Ehhez 37 darab palack szükséges. Kelleni fog még ragasztószalag, kartonpapír, szivacs és flíz anyag a borításhoz, valamint szövet a puff borításához. Első lépésként jó alaposan csavarjuk rá a kupakokat az üres ásványvizes palackokra. Az egyforma méretű palackokat ezután ragasztószalaggal szorosan egymáshoz kell illeszteni, hogy egy kör alakú puff alapot kapjunk. Amint ez megvan, a kartonpapírral megadjuk a puff vázát, vagyis az erős papírlapot a palackok köré ragasztjuk. Ki lehet hagyni, hogy az ülőfelületre valami kemény borítás kerüljön, de kényelmesebb sima felületen ülni, mint a kupakok helyét érezni a hátsó felünkön. Ha vendégmarasztaló ülőalkalmatosságra vágyunk, akkor vékonyabb falemez kerülhet a tetejére. Erre kerülhet rá a szivacs és a flíz borítás. A puhább és kényelmesebb hatás érdekében ne csak az ülőfelületet borítsuk be szivaccsal, hanem az oldalát is. A belső borításhoz erősebb szövetet válasszunk, a külső anyag lehet bármilyen mintájú és anyagú, de ha mosható változatban gondolkodunk, akkor cipzárt is kapjon. Saját horgolású borítást is kaphat a puff, így aztán elmondható, hogy tényleg saját készítésű a kis ülőalkalmatosság. A külső borítás anyagából készült párnával még marasztalóbb használati tárgyat kaphatunk. Az így kapott puff pillekönnyű, nem úgy mint a következő változat, amelyhez egy évek óta otthon hánykolódó, használaton kívüli autóabroncs adhatja az elsődleges alapanyagot. Az alapos tisztítás után már lehet is dolgozni az új puffon. Ha megvan az abroncs, akkor szükségünk lesz két deszkalapra, amely a gumiabroncs átmérőjénél kicsit kisebbre szabass ki.

Mi magunk is kivághatjuk dekopírfűrésszel. A falemezeket rá kell erősíteni az abroncs tetejére és aljára, és ehhez a legcélszerűbb fúrót használni, csavarral lefogatni. Ettől a ponttól a főszerep a ragasztópisztolyé, valamint a puff bevonásához szükséges kötélé lesz. A falemez közepén kezdjük meg a kötél felragasztását méghozzá csigavonalban haladva. A ragasztó folyamatos adagolásával türelmesen haladunk egyre kijjebb, a gumiabroncs egész felületén. A könnyebb munka érdekében az abroncsot fordítsuk meg, hogy a másik felét is be tudjuk tekerni a kötéllel. Dönthetünk úgy is, hogy az alja nem kap kötélborítást. A kötél végét alaposan ragasztózzuk be, hogy biztosan megmaradjon a felületen. Még nem vagyunk kész, ugyanis bútorlakkal át kell kenni az egész felületet. Ecset segítségével kenjük fel a lakkot, bőven bájunk vele, hadd szívja magába a kötél, ugyanis ez biztosítja az új ülőke tartósságát is. Sokáig fog száradni, ezért érdemes külön helyiségben elhelyezni az új puffot, ha nem akarjuk szagolni a lakkot. Ha van több abroncsod, akkor több puffot is elkészíthetsz a vendégvárásra. Jó munkát és jó ücsörgést kívánunk!

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com, https://flic.kr/p/dAFnw1)