Jump to content

Csak mosod vagy cseréled is?

2018. 05. 13. 19:00

Az rendben van, hogy a szennyes ruháinkat betömködjük a mosógépbe, és az is, hogy a mosogatógépet telerakjuk használt edényekkel, evőeszközökkel vagy kézzel mosogatunk. A takarításnak is rendszeresen jelen kell lenni életünkben. Ezek alap háztartási munkák. És azon túl?

Mosás, mosogatás, portörlés, porszívózás, feltörlés. Mind-mind általános tevékenységeink közé tartoznak háztartásunkban. A legnagyobb igyekezetünk ellenére is mindig találunk tennivalót otthonunkban.

Mindegy, hogy kézzel mosogatunk, vagy géppel, nem tudunk teljesen tökéletes munkát végezni, mert a baktériumok mindig és mindenhol jelen vannak. Ha már így van, akkor ki kell cselezni ezeket az apróságokat, akik együttesen akár megbetegíthetnek minket.  

 

Nem csak elmosni

Bármilyen jól végezzük a mosogatást, és bármennyire megbízunk a mosogatógép erejébe, bizony a konyhában használatos eszközeink elhasználódhatnak, elöregedhet anyaguk. Ez még mind hagyján lenne, csakhogy baktériumok telepedhetnek meg azokon, amelyekkel az élelmiszereinket dolgozzuk fel étkezéseinkhez, amiben tároljuk. Ahogy az agyonhasznált ruháktól is megszabadulunk, ahogy a fogkefénket, ágyneműnket lecseréljük, úgy kell olykor a konyhai eszközeink körében is ezt a lépést megtenni.

Minden olyan konyhai eszköz, amelynek anyaga magába tudja szívni a nedvességet, egy idő után még a megfelelő tisztítás mellett is elhasználódnak, és a résekben, repedésekben baktériumok telepedhetnek meg. A későbbi használat során pedig kellemetlen szaggal és ízzel találkozhatunk.

A fakanál és a vágódeszka alapanyaga a fa. Mindkettőt gyakran használjuk, főleg, ha naponta állunk a konyhában az ebédet, vacsorát készítve. A sűrű használat mellett sokszor kell azt elmosni, ám ha valamilyen ételmaradék marad a réseiben, az bomlásnak ered és baktériumok jelennek meg. Ez okozhatja a fekete folt megjelenését a fakanálon. Nincs más lehetőség, minthogy le kell cserélni a fakanalat. Évente amúgy sem árt teljes készletet lecserélni.

A vágódeszkán bármit felszelhetünk, de ha azon húst is vágunk, még fontosabb a megfelelő tisztítás. Egyik legjobb módszer erre, hogy félbevágott citrommal átdörzsöljük a deszka felületét, sóval és szódabikarbónával megszórjuk és hagyjuk kicsit, hogy az anyagok együtt tegyék a dolgukat. Ezután már csak vízzel kell leöblíteni és megszárítani. Ha már csúnya, használt a felülete mindképp egy újra kell szert tenni.

A leghatékonyabb tárolást és szállítást a műanyag ételhordók jelentik. Gyakran használjuk, minden háztarásban találkozunk azokkal, mert praktikusak. Többféle ételt is tárolunk ezekben, amelyek mind szagot hagynak maguk után. Egy idő után mindennemű alapos tisztítás ellenére is büdösnek érezhetjük a műanyag tárolókat, ezért évente érdemes lecserélni azokat is.

A konyharuhák és mosogatószivacsok gyakran vannak a kezünkbe. Míg a konyharuhát elég magas hőfokon kimosni, addig a mosogatószivacsot is lehet ugyan néhányszor fertőtleníteni, de gyakran kell cserélni is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | newhampshirebowlandboard.com, quickanddirtytips.com, recipegirl.com/képek)