Jump to content

Téli veszélyek házon kívül és belül

2017. 11. 20. 19:00

Más időszak köszönt ránk a téli időjárással. Megváltoznak a szabadtéri programok lehetőségei, többet tartózkodunk otthonunkban, hiszen kint hideg van. Emellett számolni kell néhány betegség feltűnésével is.

Egyértelműen megnövekszik a hideg időszakban azoknak a betegeknek a száma, akik influenzás, megfázásos tünetekkel keresik fel orvosukat. A tüsszögés és köhögés során levegőbe kerülő kórokozók könnyebben elérnek más személyeket is. Az így légtérbe kerülő vírust tartalmazó cseppek leülnek a tárgyak felszínére, majd amikor valaki ezzel érintkezik és később a szájához, orrához, szeméhez emeli a kezét, megdörzsöli azt, a kórokozó be is jutott egy másik ember szervezetébe. Ebben az időszakban érdemes sűrűn kezet mosni, szappannal. Ha kénytelenek vagyunk mások közelében tartózkodni, akkor kimondottan figyelni kell a kézmosásra, és arra is, hogy az önkéntelen mozdulatokat kerüljük, vagyis ne nyúljunk az orrunkhoz, a szánkhoz, a szemünkhöz. Legyen nálunk nedves törlőkendő, amellyel áttörölhetjük kezünket, de környezetünkben lévő tárgyakat is. Akár a munkahelyen is megtehetjük ezt. Az influenzavírust tárgyakon és ruházatunkon is hazavihetjük és akár 72 órán keresztül is életképes marad. Otthon is célszerű átfertőtleníteni a többek által használt tárgyakat. A hagyományos háztartási eszközök megfelelőek erre, de ha még környezettudatosságot is akarunk az otthonunk kórokozómentessé tételébe csempészni, akkor az ecetes vizes átmosás lehet a legjobb megoldás. Ha el szeretnénk kerülni az influenzát, náthát, akkor érdemes ebben az időszakban fokozottan figyelni magunkra és környezetünkre. A hideg ellenére sem árt a szabadban tartózkodni, mozogni néhány percet, törekedjünk a vitaminpótlásra.

A téli időjáráskor számítanunk kell a hideg időre. Ilyenkor szeretünk a fűtött otthonunkban tartózkodni, és az is jellemző, hogy jóval kevesebbszer engedünk be friss levegőt a lakásba. Nagyon szükséges azonban a megfelelő szellőztetés télen is. Hideg ide vagy oda. Sőt, ha valaki már megbetegedett a családból, számára meg még lényegesebb, hogy oxigén dús levegőhöz jusson. Ilyen esetben azt a helyiséget, ahol a beteg lábadozik, érdemes óránként legalább öt percre szellőztetni.

Nemcsak emiatt lényeges azonban az, hogy friss levegőt engedjünk be otthonunkba. Hiába drága mulatság a lakás melegen tartása, az nem lehet indok arra, hogy ne szelőztessünk. Ha a környezetünk nincs megfelelően szellőztetve, de a fűtés folyamatos, akkor lecsapódhat a pára, amelynek következtében kialakulhat az egészségre is veszélyes penészgomba. Légúti megbetegedés, asztma és allergia is köszönhető ennek. Ugyanúgy elszaporodhat a poratka is, amely ugyancsak okozhat allergiát.

A fűtési szezon beindulásával, és a ritkábban beengedett oxigénnek köszönhetően az otthonunk levegőjében megnőhet a szén-dioxid és szén-monoxid koncentrációja. Ha annak értéke magasabb az általánosnál, akkor akár egészségkárosító határa is lehet. Ennek elkerülése érdekében is fontos a napi többszöri szellőztetés.

(Forrás: marmalade.hu | home.bt.com, portugalresident.com, abc.net.au/képek)