Jump to content

Frissítsd fel otthonod, házi készítésű légfrissítőkkel

2017. 04. 21. 19:00

Az illatok befolyással vannak hangulatunkra, éppen ezért, az ember ösztönösen kerüli azokat a helyeket, ahol kellemetlen illatok terjengenek. A friss, kellemes illatok feldobják az ember kedélyállapotát.  Ki ne szeretne egy fárasztó nap után, a friss, illatos otthonában feltöltődni? Próbáld ki az alábbi légfrissítő praktikákat!

Az otthonunk (és munkahelyünk) tisztaságérzetét is növelhetiük a házilag elkészíthető legéfrissítők használatával. Ehhez nincs is szükség sok mindenre, sőt a legtöbb hozzávaló szinte minden háztartásban megtalálható.

A narancs, a kellemetlen szagok ellenszere

Pénztárcakímélő alapanyagok közül a narancs és a citromhéj a leghatásosabb. Ha a gyümölcsök héját egy kis pohár vodkába áztatjuk és hozzáadunk egy kevés, (tetszőleges) illatú illóolajat, kiváló szobaillatosítót kaphatunk.

Egy nagyobb narancsot vágjunk ketté, húsát kanalazzuk ki és a helyére öntsünk sót. A lakás bármely pontjára elhelyezhetjük. A narancshéjba öntött só nem csak a kellemetlen szagokkal veszi fel a harcot, de a párát is elszívja.

A narancs, mandarin és citrom héja só nélkül is kiválóan alkalmas illatosításra. indenféle töltelék Hámozzuk meg a gyümölcsöket, héjukat csíkozzuk fel, majd helyezzük egy tálba és tegyük a lakás tetszőleges részére, ahol jó illatot szeretnénk. Az illatok intenzitását fokozhatjuk, ha a tálkákat a fűtőtestre helyezzük.

Narancsból és szegfűszegből készíthetünk illatos labdácskákat, melyeknek az elkészítése szintén nagyon egyszerű. Egy egész narancsot szúrkáljunk tele szegfűszeggel, ez a kis labdácska akár hetekig is képes megőrizni a jó illatát.

Szekrény illatosítás házilag...

A ruhásszekrények egyes típusainak, különösen a fából készített daraboknak egy idő után (szellőzés hiányában) egy tipikus „szekrény szaga” lesz, amit a ruhák könnyedén átvesznek. Hiába mossuk rendszeresen ruháinkat öblítővel, ez a kellemetlen szag teljesen átveszi felettük az urálmat. Könnyedén megelőzhetjük a problémát, ha szappant teszünk szekrényünkbe, vagy házi készítésű illatos zsákot készítűnk. Kis szövetzsákba, vagy egy könnyed anyagba töltsünk potpourrit vagy illóolajokkal átitatott vattakorongokat, tehetünk mellé intenzív és kellemes illatú fűszereket, mint a fahéj vagy szegfűszeg. Ezt a keveréket óvatosan csomagoljuk be, kössük össze a zsákot és már fel is aggathatjuk a szekrénybe, vagy éppen a lakás bármely részére.
Jó megoldás lehet, ha van a kertben virág, ami száradásnak indult, fűszerekkel, illóolajokkal összekeverve számtalan illatvariációt kreálhatunk.

Kávézacc és szódabikarbóna...

A kávé és a szódabikarbóna, valamint ezek keveréke is csodát művel a kellemetlen szagokkal, különösen a hűtőszekrényben. Keverj össze két kanál kávézaccot és egy kevés szódabikarbónát, majd tedd egy kis edénybe és helyezd be a hűtőszekrénybe. Garantáltan elveszi a kellemetlen „hűtő szagot”. Aki szereti a kávéillatot ruhásszekrény szagtalanítására is használhatja.

Kellemes levendula illat...

Az egyik leggyakoribb, közkedvelt illatosító a levendula, használhatjuk ruhásszekrénybe, komódba, hálószobába, nappaliba, konyhába...stb. A levendula virágát beletölthetjük illatosító zsákokba, de vázában is megállja a helyét. A levendula azon felül, hogy elűzi a kellemetlen szagokat, a molyok ellen is védelmet nyújt.

Ágynemű és szőnyeg szagtalanítás...

Szőnyegeket és ágyneműt is tudunk gyorsan és hatékonyan szagtalanítani. Nem kell hozzá más, mint némi citromfű, menta, szódabikarbóna. Dörzölj citromfüvet , mentát vagy szódabikarbónát a szagtalanítani kívánt szövetbe, hagyd 2órán át állni, majd alaposan mosd, vagy porszívózd ki.

Pénztárca kímélő megoldás, ha zsírpapírból és némi fűszerből készítünk légfrissítőt. Zsírpapírból vágj ki egy kört, a közepére helyezd a választott fűszereket , ez lehet rozmaring, fahéj, levendulás keverék, szegfűszeg, citromfű, mentalevél, majd hámozz meg egy citromot melynek a héját a választott fűszerekkel együtt tedd a papírra és csomagold össze. Kiváló lehet ruhásszekrény, konyha, mosdó vagy fürdőszoba szagtalanítására.


(Forrás: marmalade.hu l Kép: pixabay.com)