Jump to content

Az olívaolaj ezer titka

2017. 01. 03. 17:05

Az egészséges, esszenciális telítetlen zsírsavakkal és vitaminokkal teli olaj kiválóan helyettesíti, a hagyományos napraforgó olajat, ám nem mindegy hogyan használjuk! Néhány rossz mozdulat és lőttek az olíva erejének!

Az olajbogyóból préseléssel készülő édeskés, jellegzetes illatú olaj, a mediterrán konyha alapvető hozzávalója. Napjainkban az egyre keresettebbé váló olaj népszerűségét, nem csak selymesebb ízvilágának, hanem jótékony egészségügyi hatásának is köszönheti. Magas antioxidáns tartalma megköti a káros szabadgyököket, és A-, E-vitaminnal látja el a bőrt, melyek csökkentik az öregedési folyamatokat. A benne található telítetlen zsírsavak csökkentik a vérnyomást, a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, és a koleszterin lerakódását az erek falán. Emellett természetes kedélyjavító hatással rendelkezik.

Az olívaolaj három fő fajtáját használjuk (extra szűz olívaolaj, szűz olívaolaj, közönséges szűz olívaolaj), de az egyszerűség kedvéért most a közös gyűjtőnéven lesznek említve, hiszen a felhasználását illető tulajdonságaik alapjába véve megegyeznek. Az olívaolaj akkor őrzi meg tápanyagtartalmát leginkább, ha az alábbiakat nem követjük el vele a sütés-főzés során:

- Ne hevítsük túl sokáig vagy túl magas hőfokra, mert a hidegen sajtolt növényi zsiradékoknak ez kifejezetten árt! A felforralás miatt jellegzetes ízét, és tápanyagtartalmát is elveszti, mert a magas hő hatására azok lebomlanak. Ha mégsem hagyható ki eme művelet, használjuk másfajta növényi olajat.

- a fentiekből következik, hogy nem alkalmas grillezésre, pácolásra vagy rántás készítésére.
- igazából rántott dolgok kisütésére sem javallott, mert azokat is csak intenzív hőfokon lehet finomra elkészíteni.
- ne keverjük össze másfajta olajokkal, mert azok elveszik jellegzetes aromáját.

Mégis mire jó? Ha nem intenzív nagy hővel járó sütést, főzést tervezünk akkor bevethető, illetve kiváló „fűszer”.

Az olívaolaj kb. 190 °C-210 °C fokos hőmérsékletig képes megőrizni a szervezet számára fontos tápanyagokat. Ha e fölötti tevékenykedésre használjuk, akkor az csak felesleges pénzkidobás.

 

 

(Forrás: marmalade.hu | hazesotthon.hu | Fotó: pixabay.com)