Jump to content

Falfestés saját kivitelezésben

2015. 10. 04. 16:00

Koszosak a falak? Itt, ott megjelentek nem oda való foltok, lassan már a szégyenkezés határát súrolják lakásunk helyiségének falai? Falfestés a megoldás, amelyet te magad is kivitelezhetsz. Megkíméled magad plusz költségektől, némelyik nem megbízható szaki hitegetésétől, valamint új tudással, az alkotás kellemes érzésével bővülhetsz.

Ahhoz, hogy ez az egyéni kivitelezésű akció sikerrel és jó érzéssel, szemet gyönyörködtető látvánnyal záruljon, be kell szerezni a festés hozzávalóit. Ha ez megvan, akkor első körben a bútorokat kell letakarni. A kisebb, könnyebben mozdítható tárgyakat el kell a helyiségből távolítani a festés idejére, a nagyobb bútordarabokat a faltól annyira el kell húzni, hogy a mögötte lévő rész is festhető legyen. Bármilyen padlóburkolat is van a lakásban, azt is célszerű megóvni fóliával. Amikor gondosan elzártuk a festék útját, kezdődhet a munka.

Ácsi! Nem szabad egyből nekiesni a festékkel falunknak, hiszen a felületet is elő kell készíteni. Távolítsd el a kapcsolókat, konnektorokat, a csillárt, egyszóval mindent. Festőszalaggal ragaszd le a kábeleket. Ha a falon tapéta van, azt vizes szivaccsal áztatni kell, majd spakli segítségével lekaparható. Csakhogy így a fal felülete egyenetlen. A repedéseket, mélyedéseket gletteléssel lehet helyrehozni. Ennek az a technikája, hogy a sarkoktól kell elkezdeni, majd ha a glett megszáradt, akkor csiszolni kell. Csiszolás után pedig jöhet a portalanítás. Hogy a felvitt festés maradandóvá váljon, érdemes a felületet falfixáló mélyalapozóval lekezelni. Ha nagyobb, összefüggő felületen található repedés a falon használható az úgynevezett dyvit háló, így szép és egyenletes falfelületet kapunk. A falfestés előkészülete olykor hosszabb időbe telik, mint maga a festés, azonban a szép, egyenletes fal látványa is jobban tetszik, mint a göcsörtös.

Ha kellően sima a fal, akkor érdemes festőszalaggal megóvni az ablakkereteket, ajtófélfákat. Hidd el, nagyon hálás leszel ennek, ugyanis ezeket nem kell kivakarnod a festékből. Még mindig nem kenheted falaidat színre. Ha az a cél, hogy minél egyenlegesebb színhatást érj el, akkor azt alapozóval kell kezdeni. Az sem mindegy, hogy hol kezded. Elsőként mindig a plafon, aztán jöhet a többi falrész. Ha egy festéssel nem érted el a kellő színhatást, akkor száradás után újra át kell festened a szobát. Festéshez legérdemesebb festőhengert használni, mert ez biztosítja a leggyorsabb haladás mellett a legegyenletesebb felhordást. Ha azonban fel akarod dobni a színt, és koptatott hatást szeretnél elérni, kefével felszedhetsz a festékből, így ezeken a területeken átüt az alatta lévő szín. Ronggyal még foltosabb hatást lehet elérni, ha ez a cél.

(Kép forrása: elite-pms.co.uk)