Jump to content

Filctoll művészet

2014. 08. 09. 10:10

A közelgő iskolakezdés előtti hetekben remek alkalom nyílik arra, hogy végignézzük a korábbi iskolaév felhalmozódott írószereit, vajon találunk-e közöttük még használhatót. Gyanítom nem gyermekei „levetett” filctollainak adott új esély egy portugál formatervező.

Ő csupáncsak - mint sokunk - megtapasztalta az ingzsebbe helyezett, kupakját vesztett filcek és a textília számára izgalmas találkozását. Jómagam csekély művészi látásmóddal tudom megközelíteni az ilyen baleseteket, míg Fernando Brizio egyenesen rajong a véletlenszerű és irányíthatatlan folyamatokért, s tekinti alkotótársnak az izgalmas műveleteket.

A Freskófestés Giottóval című mű alapja egy mázatlan porcelántál, amelynek karimájához kilyuggatott fémgyűrűt helyezett. A kialakított kerek lukakba nagy adag, kupakjától megszabadított Giotto filctollat helyezett a színek tekintetében vegyesen, ám oly módon, hogy az írószerek hegye találkozzon a porcelánnal. Majd várakozás következett és a különleges technika hatására a filcben található festéket magába szívta a porózus kerámia érdekes, színes, különböző formájú foltokat hagyva maga után.

A sajátos technológia újabb ötleteket szült, nem váratott sokat magára a következő alkotás. Ezúttal vázát tett izgalmassá a designer, a kaktusz tüskéire emlékeztető elhelyezést választva kerültek a filctollak a felületre és tették különlegessé, izgalmassá és mozgalmassá a tárgyat.

Hölgyeim, ha valaki megunta fehér ruháját kipróbálhatja a módszert és újíthatja fel a rég nem használt hacukát.

Mindannyian elismeréssel nézegethetjük a fenti fotókon bemutatott egyszerű ötleten alapuló alkotásokat. Újabb bizonyíték, hogy egy remekmű nem feltétlen a bonyolultság által lesz különleges és érdekes. A színekkel való játszadozás pedig kifejezetten értékelendő.

(fotó: antonioarroio.pt, iconeye.com, weoccupy.co.uk, paulomendes.org)