Jump to content

Íróasztalra lesz szükség

2014. 08. 05. 10:10

Az iskolakezdés előtt ezekben az izgalmasabb hetekben mi szülők is gyermeki lelkesedéssel készülünk a sorsfordító kalandra. Ideje beleállni a szoba átalakításába, a majdani tanulósarok kialakításába.

Az óvodás gyermek életének új fejezete előtt gondoljuk végig, hogy szobájának melyik szeglete lehet ideális a napi rajzoláshoz, majd későbbi íráshoz, számolási feladatok megoldásához.

Használjuk ki a természetes fény előnyeit, helyezzük az asztalt az ablak közelébe, falhoz tolva. Attól függően, hogy jobb- vagy balkezes balról, illetve jobbról kapjon fényt az ablak felől az asztal, és ennek megfelelően helyezzük el az olvasólámpát is. Az asztal méretének, formájának megválasztása egyéni. Arra azonban érdemes figyelni, hogy az asztallapon kényelmesen elférjenek a tanulás alatt használt munkafüzetek, könyvek. A szükséges asztali ceruzatartó, az iskolai tolltartó, esetleg néhány könyv. A kisiskolások sok esetben az iskolában hagyhatják a könyveket, munkafüzeteket, vagy csak az éppen használatban levőket kell naponta cipelni, mégis praktikus a kellő mennyiségű tárolóhely, fiók vagy polcos rész.

Ideális az lenne, ha az asztalmagasságát a gyermek növekedésével párhuzamosan tudnánk állítani. Ha ez nem is adott, legalább a szék legyen állítható magasságú, ami növeli a gyermek kényelmét, stabilabbá teszi az ülést, megkönnyítve az íráshoz kívánt pozíciót. A stabil kialakítás és kényelem ezesetben is elsődleges, használjunk párnát, ha nem kárpitozott a felület. Eleinte tegyünk kis sámlit a lábához, ha túlságosan nagy lenne az ülőfelület és az asztallap közötti különbség.

Ezek voltak a száraz tények. Mi lenne, ha az első években megengednénk egy kis lazaságot, és nem szokványos megoldás mellett tennénk le a voksunk. A régi iskolapad bohókás hangulatot visz a gyerekszobába, tökéletesen passzolva ahhoz, amit szeretnénk nyújtani a kisdiáknak, a kellő távolságot a nagyon merev tanulás élményétől.

A nagy lakberendezési könyv ugyan tiltaná az ablak alá helyezett asztalmegoldást, amondó vagyok, néha eltérhetünk a legszigorúbb szabálytól is. Sőt az igényt is kielégíthetjük a legegyszerűbb megoldással, nem szokványos asztallal, hanem asztallappal. Ráérünk komolykodni, majd ha nagyobb lesz a csemete.

Az asztaltípusoknak se eleje, se vége. Hogy van-e szabály? Hát persze: a kisiskolást bevonva hozzunk döntést, s tegyük minél vidámabbá az új életszakaszés a tanulás környezetét!

(fotó: treyandlucy.blogspot.com, potterybarn.com, mrsboho.blogspot.com, handmadecharlotte.com)