Jump to content

A tégla, amely díszít

2014. 07. 26. 17:10

Míg egykor pusztán a boltív szegődíszítéseként vagy téglamintás tapéta falszakaszokkal került az otthonokba az egyébként hangzása alapján fő építőelem, ma már bátrabban nyúlunk hozzá, s alkalmazzuk a különböző stílusok markáns kiegészítőjeként.

A tégla önmagában is díszítő hatású és impulzív, ezért egyetlen szempont betartása szinte kötelező, ne vigyünk mellé nagyon mozgalmas mintát, túl sok szint. Jól kiemelhető a környezetéből, ha a szomszédjában található falak vakoltak, színezettek. A tégla kicsit rusztikus, kicsit loft, passzol a modernhez, jól áll bármely helyiségnek. Mértékkel történő alkalmazása főszereplővé lépteti elő, ellenpontozása lehet a további enteriőr részletnek. Lakályossá teszi az otthont, a nem homogén és sima felülettől izgalmassá válik a tér. Minden megoldás egyedi, ezért ebből a szempontból igencsak népszerű, hiszen mindannyiunk vágya, hogy a fészek, amelyben élünk, eltérjen másokétól. Elérhetjük a vakolat leverésével, alkalmazhatunk kifejezetten burkolatként gyártott darabok felhelyezésével, testre szabhatjuk a koptatott szakaszokkal, felfrissíthetjük teljességében vagy részleteiben - csak a téglát vagy a fugát - festékkel. Újjá varázsolhatjuk és illesztjük trendi lakásbelsőbe is. S minden ellenkező érzettel szemben ajánljuk a konyha-étkező gyakori terepe helyett bármely helyiségben történő alkalmazását.

Bontott, netán jelölt téglát vétek lenne átfesteni, ám birtokolhatunk olyan „egyen” téglafalat, amely elbírja az átfestést, sőt egyenesen felfrissül általa.

Téglával egészen különleges hatást érhetünk el a hálószobában is, ezzel e megoldással kiküszöböljük a további, túlzottan díszítő erejű megoldásokat, mégis hangulatos a helyiség, feldobja a falakat akár csak az ágykeret mögötti részen alkalmazva.

Eklektikus hangulatú enteriőrök nagy barátja, sőt ő maga varázsolja egységgé a szobába helyezett, alkalmasint különböző stílusú tárgyakat, bútorokat.

Ellenpontként szépíti a teret, a feltehetőnek első körben hátrányként értékelt oszlop - talán kémény - masszív jelenlétét hangsúlyozva.

A tégla a gyerekszobában is csak előnyös díszítő elem lehet, arról nem is beszélve, milyen szépen megfér egy design bútordarab mellett.

Nincsenek csodák, az ember visszatér a természetes hatású elemekhez, mert abban érzi igazán jól magát. Szeretnénk ösztönözni minél többeket a látható téglafelület alkalmazására.

(fotó: coolshire.com, top-interior-designs.com, housetohome.co.uk, she777.com, digsdigs.com, furnikidz.com)