Jump to content

Asztal horgolva

2014. 07. 16. 10:11

A horgolás, ami egykor a nagymamák kézimunka foglalkozásain előkelő helyet foglalt el, egy ideig csendesen háttérbe vonult, majd újra felfedezte magának a kreatív társadalom. Rendületlenül készülnek a horgolt kitűzők és hajdíszek, táskák, párnák, s aki nagyban gondolkozik puffnak is nekiáll. Na de asztallal próbálkozni?

Marcel Wanders álma valósult meg a 2001-ben bemutatott asztallal. Alapvetően nem a horgoláson van a hangsúly, hanem azon a meglepő és furfangos felfogáson és hozzáálláson, amely szerint bátran merjünk megragadni egy hagyományos anyagot és technikát, majd adjunk neki valami korszerűbb löketet, s máris új értelmezést kap az elkészült alkotás.

Tehát ezért érdekes a horgolt csipkéből készült tárgy, amelyet kifeszített, majd epoxigyantával erősített s tett szilárddá, ezáltal rendeltetésszerűen használhatóvá a tervező. A szokványostól eltérő anyaghasználattal a felhasználók különleges bútorral tehetik kicsit romantikussá, kicsit finom és nőies hangulatúvá az enteriőrt. Könnyed érzést sugall, lágyan illeszthető a térbe. Szinte lebeg a körülötte található tárgyak között, szellős érzetet kelt, ezért olyan szobában alkalmazható jól, ahol éppen csak hiányzik valami egyedi és a funkció, ám egy robosztusabb hatást keltő fa vagy fém asztal agyonnyomná a teret. Remek kiegészítője lehet tudatosan fehér enteriőrnek, ahol az egységes színt éppen a különleges struktúra teszi izgalmassá és a többi tárgytól elkülönülővé, figyelemfelkeltővé.

Az egyébként igencsak jóképű designer nem állt meg az asztalnál, készített széket is és folyton töri fejét valami extravagáns használati vagy lakberendezési tárgyon, időnként kap egy előkelő díjat, tervez neves világmárkák részére. Kísérjük figyelemmel munkáit, nem fogjuk megbánni!

A design része életünknek, örömmel fogadjuk az újításokat, azok továbbélését jó lenne figyelni és kifaggatni a használókat a tapasztalatokról.

(fotó: marcelwanders.com, spacefurniture.com.au, discover-deliver.com)