Jump to content

A nevével ellentétben közel sem borús feketeszeder

2014. 07. 15. 10:01

Íme ez a formás vadontermő, ami egyszerre savanykás és édes csalódást nem okozva minden júliusban megjelenik és hozza hetekig kedvelt bogyósgyümölcsét és még szervezetünket is erősíti.

Antioxidáns gyümölcs és gyulladáscsökkentő, egy újabb a sorban, ám erről még azt is érdemes tudni, hogy nemcsak semlegesíti a rákkeltő és sejtöregítő szabad gyököket, hanem fogyaszt is. Ha futunk előtte egy órácskát, kifejezetten jó hatással van testünk feszességére, lelkünk felpörgetésére.

Anyagcserénket és az emésztőrendszerünket pozitívan befolyásolja, magas a rost és vitamintartalma. Kertes házban élőknek azért ajánljuk ültetését, ráadásul a kerítés mellé, mert egyszerre nemcsak jó takarónövény, hanem valóban folyamatosan hozza termését egészen augusztus végéig.

Gyümölcs lévén elsősorban friss fogyasztását ajánljuk, így kedvező hatásai kimagaslóan képesek érvényesülni. Remek a házi sütemények, pohárkrémek díszítésére. Tehetjük limonádéba, díszíthetünk vele fagylaltot, készíthetünk belőle szörpöt vagy házi fagylaltot. Helyezzük a sárgadinnyéből készült gyümölcstálba a dinnyedarabokkal és egyéb finom gyümölccsel együtt. Sokoldalú, mi pedig hálásak vagyunk ezért. Nagyobb mennyiséget birtokolva ne legyünk restek, álljunk bele a lekvárkészítésbe, tökéletes kiegészítőjévé válik a friss reggeliknek.

Egy a lényeg óvjuk magunkat a természet e csodálatos teremtményével!

(fotó: zeehd.com)