Jump to content

Tányér a falon

2014. 07. 13. 09:06

Léteznek dekorálási ötletek, amelyek a maguk egyszerűségében megdöbbentően jól mutatnak és villámgyorsan be is költöznek a változtatásra nyitott lelkületűek otthonába. Mert a tányércsoportok falra helyezése aztán nem nagy mágia, mégis divatot teremtett.

Tányért nagyszüleink is aggattak a falra, azt a nyaralásról begyűjtött fajtát. A nagybetűs dísztányért. Akkor nem csodálkoztunk, most meg fenntartásokkal figyeljük ezt a trendet is, vagy rajongással válogatjuk a tányérokat és böngésszük a tippeket. Ahogy valami jól mutat, hirtelen szakértői is lesznek a témának és ontják a jobbnál jobb tanácsokat a tökéletes megvalósításról, s képesek hosszasan értekezni a titokról.

A tányéraggatás misztériumáról gyorsan lehull a lepel, mert kizárólag a felfüggesztés kivitelezése okozhat fejtörést. Túl sokat azért nem. Alkalmazhatunk falba erősített kampót, amellyel alul két helyen megtámasztjuk a kerámiát, felül pedig egy akadályozza meg, hogy a fejünkre zuhanjon. Amennyiben ez azt az érzést kelti bennünk, hogy a tucatnyi tányér „felkampózása” elrontja az összképet (ami egyébként nem feltétlenül igaz, mert a kampók között is vannak kifejezetten kecses, erre a célra megfelelő példányok), használjunk tányérra ragasztható képakasztót.

A többi pedig ízlés és rendelkezésre álló szabad falfelület dolga. Követhetünk egy adott témát, valamely illusztráció egységességét követve, lehet meghatározó a forma vagy az eltérhet, ám a szín azonos (bátrabbak befesthetik azonos színűre a kiválasztott szerencséseket). Milliónyi lehetőség alapján dönthetünk. Még azt a dogmát is megdönti, hogy kizárólag a konyhában mutat jól. Éppoly tetszetős elem a hálószobában, folyosón, nappaliban.

Érdemes előtte az asztalon, padlón elrendezni a szerencsés kiválasztottakat, ennél több jó tanács nem is adható. Talán még egy, amire mindig igyekszünk visszakanyarodni. A dolgok lehetnek önmagukban szépek. Megeshet, hogy elfogultak vagyunk az inspiráló fotón, ismerősnél látottak iránt. Mielőtt fejest ugrunk a változtatásba, tényleg tartsuk szem előtt, hogyan illeszthető a mi otthonunkba az újdonsült dekorálási ötlet. Hajlandóak vagyunk-e adott esetben megválni valami korábbi rajongástól. Mert a bőség zavara, a túlzott mértékű díszítési hajlam és tárgyfelhalmozás egy szép nagy kerek, a harmóniától távol álló katyvaszt eredményez.

(fotó: indecora.com, cookingwithkarin.com, theinspiredroom.net, decoist.com)