Jump to content

A csodálatos cementlapok reneszánsza

2014. 07. 05. 13:40

Budapesti gyerekkorom és a századfordulón épült három-négyemeletes nagypolgári házak, amelyekben lakóként és rokonlátogatóként megfordultam, tálcán kínálták a míves cementlapok látványát a lépcsőházban és a folyosón. Manapság a régi korok kincseit felfedező és újragondoló manufaktúrák által juthatunk az egyedi burkolathoz.

A préselt lapok korántsem titkos technológiája a 19. század második felére nyúlik vissza. A cement alapú burkolat gazdag motívumvilággal örvendeztette meg akkoriban jobbára a főúri pozícióban tetszelgő társadalmi réteget. Szerencsénkre a közelgő iparosodás lehetővé tette a köznép által használt épületek, pályaudvarok, vásárcsarnokok díszítését is, s a későbbiekben fokozatosan megjelentek a szépségükkel és könnyen tisztítható tulajdonságukkal vonzóvá vált termékek a nagyvárosi lakóépületek bejáratánál és körfolyosóin egyaránt.

A gyártást semmiképp nem nevezném otthoni, könnyen végezhető feladatsornak, ám annyit érdemes tudni, hogy nem utolsó sorban az teszi különlegessé a gyakran használt hidegburkolatokhoz képest, hogy míg azok égetéssel, addig a cementlap fő alapanyagok tekintetében cementből és homokból készül, egyedi kézműves munkával, hidraulikus présben történő tömörítéssel. A minőségnek és egyediségnek ára van, ezért érdemes pusztán bizonyos felületeket díszíteni vele, míg a többi falszakasz lehet hozzá illő, egyéb burkolat által bevont vagy esetleg csupaszon hagyott. Ez nemhogy csökkentene az értékéből, hanem valamiféle kontrasztként még hangsúlyosabban kiemeli szépségét.

Érdemes figyelembe venni az egyedi gyártás sajátosságait, bizony ez nem az a termék, amit aznap megvásárolhatunk. A saját elképzelést követő szín és mintavilághoz való gyártói - bár ezesetben inkább nevezem magasztosan alkotói – munkafolyamat jellegzetességein túl, maga a termék is igényel közel 1 hónapos temperált körülmények közötti száradási, tárolási időt a kívánt minőségi fizikai paraméterek eléréséhez. Így, ha ránk tör a lakberendezési kedv, ezt bizony ne hagyjuk számításon kívül. Mintahogy azt sem, hogy a lapvastagság meghaladja a hagyományos méretet, ami szintén fontos információ a burkolattervnél és hozzá kapcsolódó egyéb burkolóanyagok, bútorrészletek összehangolásakor. S ha még ez sem lenne elég, bizony ott vannak azok a csodálatos, mesterművi képeknek is nevezhető látványelemek, amelyek a mintafolytonossággal jönnek létre. Több, mint fontos, hogy ezt jól kalkuláljuk, annál nincs rémesebb, mint amikor egy mintaegyüttes fele a figyelmetlenség okán lemarad.

Ha mégis azonnal szeretnénk burkolni cementlappal, hát legyünk bevállalósak, úgynevezett maradékból, ami ezesetben nem tartalmaz csekélyke mértékben sem negatív mögöttes tartalmat, összeválogathatunk különböző mintázattal számos darabot, s alkothatunk patchwork felületet. Ez maga az izgalmas és a minták különbözősége miatt mozgalmas alkalmazás. Két dologra figyeljünk, épp az említett érdekesség miatt nem igazán ajánljuk az enteriőrben további túlzott minta és erőteljes, számosságát tekintve inkább sok, mint kevés szín alkalmazását. És nehogy elkezdjük felrakatni, mielőtt próbakirakást nem tettünk volna a talajon.

Szükséges még tovább borzolnom a kedélyeket? Cementlappal nemcsak a századelő mai környezetbe ültetett időtlenségét érjük el. Értéket teremtünk magunk köré használatával.

(fotók: ft.com, originalmissiontile.com, cement-tiles.blogspot.com)