Jump to content

Nem bűn a földre hajló függöny

2014. 06. 27. 10:03

Szeretnénk rávenni az éppen függönyvásárlás előtt állókat a sokak szemében meghökkentő, nem pusztán padlóig érő, hanem még arra is ráhajló drapériahosszúság alkalmazására. Hogy miért?

(fotó: potterybarn.com)

Azért, mert szép. A textilek az otthon puhaságát biztosítják. Ékesítik a helyiséget, felöltöztetik a szobákat. Egyéni indokok és szokások adják a magyarázatot, hogy egykor takarékossági okokra hivatkozva inkább néztük évekig a megkurtított textíliát, ahelyett, hogy szép tartalmas hosszában és szélességében engedtük volna tündökölni. Cseppet sem szomorkodunk azért, mert kezd kikopni az ablakpárkányt éppen csak elfedő függönymagasság, s helyette terjedőben a hosszú fényáteresztők és sötétítőfüggönyök alkalmazása már régóta. Tegyük félre fenntartásainkat, ha még vannak, mert ami szép az szép, adjuk meg a bőség lehetőségét függönyeinknek, nem fogjuk megbánni.

Nézzük a lehetőségeket még bővebben.

A leggyakrabban ezt látjuk. A függöny néhány centiméterrel a padló felett ér véget. Hogy ez mire jó? Arra, hogy merev hozzáállással azt feltételezzük ez az egyetlen és járható út a takarítás segítésére, hiszen még csak véletlenül sem találkozik a parkettán szaladgáló porcicákkal a függöny alja. Aztán ezzel vége is a pozitívumoknak. Kicsit az a bokalenge nadrághossz jut eszünkbe róla.

(fotó: homestoriesatoz.com)

(fotó: beautifulhabitat.com)

A következő az éppen földig érő drapéria esete (touching). Ez sajnos még mindig nem az igazi, mert mérnöki precizitás mellett is nehezen érjük el a kívánt hatást, amely szerint a drapéria minden aprócska vízszintesen futó centimétere éppen a padlóval fusson párhuzamosan, alig hozzáérve. Varrónő legyen a talpán, aki úgy készíti el a rá bízott függönyt, akár az alsó szegésre, akár a felfüggesztés kialakítására gondolunk és felkötheti a gatyáját a karnis rögzítője is, hogy kettejük munkájának végeredménye a kívánt, s ne az itt-ott rést hagyó máshol meg padlót súroló, távolról sem tökéletes hatás legyen.

(fotó: macys.com)

Következzenek a „túlnyúló”, hosszabbított megoldások. Hogy miért ajánljuk? Mert a padlóra hajló függönyvég lágyságot visz az ablak alá. Mint egy szépen viselt sál a merev kabátgallérhoz képest. A hosszúság szinte megnyújtja a helyiség belmagasságát, szépen kiemeli a nyílászárót, az esetleges előnytelen adottságok szinte elfedhetők. Az éppen csak kicsit túlnyúló hosszúság (breaking) sem 100%-os, sokkal inkább azt sugallja, hogy az a bizonyos fent említett malőr következett be, s eredményezi a látványt.

(fotó: windowfashions.com)

Amikor a függönynek már tényleg izgalmas megjelenést kölcsönöz a kialakított magasság és a ráhagyás, amikor már tudatosan hajlik a drapéria alja a padlóra, máris nagymértékben hatottunk az érzékszervekre. Ezeknél a megoldásoknál valóban csak rajtunk, na persze a helyiség stílusán is múlik, mennyire engedjük szabadjára a centimétereket. Akár kevésbé (sweeping), akár nagyobb ráhagyással (pudding) engedjük a padlóra hajló végeket, az enteriőr szabályosan átalakul, mintha fiatal lányból érett, vonzó nővé alakulna.

A kisebb mértékű hosszmeghagyás (sweeping) egyaránt jól mutat a fényáteresztő és a sötétítő függönyökön. Elbírja a kissé vaskosabb, netán merevebb hatású textíliákat is.

(fotó: mydecorative.com, apartmenttherapy.com)

A hosszabb függönyalj (pudding) azonban inkább a lágy esésű, lazább szerkezetű drapériákkal működik tökéletes összhangban.

(fotó: camillemoore.com)

A függöny általában dekoráló és védő, kíváncsi szemek elől óvó, sötétítő funkcióban egyszerre tündököl, megéri a fáradtságot, hogy a végeredmény minden szempontból kedvünket és otthonunk szépségét növelje.