Jump to content

Humusz sztori

2014. 05. 30. 13:05

A szóról már réges rég nem a földtan elmélet és a tápanyagban gazdag termőtalaj jut eszünkbe, hanem a krémes állagú eledel. De mi is a humusz valójában, mit érdemes tudnunk róla?

Legkorábbi említést a 13. század Egyiptomában tesznek róla, valójában legyünk gálánsak és bólogassunk a Közel-Kelet, az arab térség és a mediterránium valamennyi népének görcsös ragaszkodására ahhoz a tényhez, hogy márpedig a humusz az ő nemzeti eledelük.

A nemzeti eledel, amely alapvetően 4 összetevőből áll. Szükséges a készítéséhez csicseriborsó, tahini (szezámmag püré), citromlé és fokhagyma. A világ bármely részén fogyaszthatjuk, mégsem találunk két egyformát. Ezúttal is az arányokon van a hangsúly és a kínáláson, néhol alkalmaznak köményt, joghurtot (görög fajta) esetleg csípős paprikát. Tradicionálisan a tálkába helyezett adagokra olivaolajat permeteznek, megszórják friss zöldfűszerekkel és mellé falafelt, zöldségeket és pitát kínálnak, vagy roston sült húst. Ezzel három legyet is ütünk egy csapásra, hiszen kiváló mártogatós, szendvicskrém szerepben is remek, ugyanakkor köret funkciója is lehet.

Egy csipetnyi gondolat a szerelem hónapjában, mert bizony a humusz afrozidiákum, biztosak lehetünk abban, hogy magas fehérje tartalma a fizikai energia mellett a vágyat is fokozza. Azon már meg sem lepődünk, hogy szabályos vitát válthat ki a kérdés izraeli férfiak körében, ugyan ki készíti a legjobb humuszt, ami maga az egészség szimbóluma is egyben. Magas rost-, alacsony telített zsírsav tartalma vonzó fogyasztói számára. Gazdag vasban (nekünk, nőknek abból sosem elég), C vitaminban, folsavban.

Kedvet kaptál egy adagra? Vásárolj készen vagy készíts magad:

20 dkg csicseri borsó

1 teáskanál szódabikarbóna

1 teáskanál só

2 gerezd fokhagyma

2 db citrom leve

1 dl olivaolaj

2 evőkanál víz

2 evőkanál tahini

Mossuk át a csicseriborsót, majd egy tálban elhelyezve öntsük tele vízzel. Áztassuk egy éjszakát, ne lepődjünk meg, ha pattogó hangot hallunk, ahogy duzzadnak a szemek. A beáztatott borsóról öntsük le a vizet, tegyük fel főni fedő alatt (vagy kuktában) annyi vízzel, ami ellepi, adjuk hozzá a szódabikarbónát és a sót. Akkor főtt meg ideálisra, ha ujjunkkal össze tudjuk nyomni, de nem teljesen szétfőtt állagú. Szűrjük le a szemeket, majd turmixoljuk össze az olivaolajon kívül a további hozzávalókkal. Hagyjuk pihenni legalább 30 percet. Hűtőben tárolható napokig. Fél órával tálalás előtt vegyük ki a hidegről, halmozzuk tálakba, öntsük rá az olivaolajat, megszórhatjuk friss zöldfűszerrel, mentalevéllel.

Tahinit magunk is készíthetünk: pirítsunk illatosra serpenyőben 2 zacskó szezámmagot, ha kihűlt kávédarálóval őröljük le, sózzuk, zacskónként 1 teáskanál pirospaprikával keverjük, majd folyamatos kevergetés közben adjuk hozzá az olivaolajat, annyit amivel krémes, kenhető állagot érünk el. (Önmagában is kiváló szendvicskrém, a humusszal csodát tesz.)

Jó étvágyat kívánunk!

(fotó: livinggreenmag.com)