Jump to content

A hűtő hasznosabbá tétele

2014. 05. 16. 10:05

Nagyszüleink még a döngölt aljú kamrában tárolták az ételt, mi meg nyafogunk, ha le kell olvasztani és kicsit ki kell takarítani a hűtőt. Néhány hasznos információ a hatékonyabb használatért és átláthatóbb tárolásért.

A hűtőszekrényfejlesztés és gyártás mesterien követi az igényeket és trendeket. Ugyanakkor mindannyian szembesülünk azzal, hogy az örökéletű darabok ideje lejárt, jó esetben 10 évig, ha bírja valamely háztartási eszköz. Ezzel nincs mit kezdeni, azzal azonban van, hogy rajtunk is múlik házi barátaink élettartamának meghosszabbítása a megfelelő használattal és odafigyeléssel.

Jó esetben a hűtőszekrények belsejében a hőmérséklet és páratartalom nem egyenletes, az élelmiszerek eltérő tárolási mivoltára reagálva a gyártók egyedi megoldásokat kínálnak. Ám általánosságban érdemes betartani néhány irányelvet az ételeink optimális elhelyezésével kapcsolatban, hogy maximálisan kihasználjuk a hűtő hatékonyságát, s a benne rejlő dolgok minél tovább frissek maradjanak, lassuljon a nem kívánatos mikróbák szaporodása.

Talán egyértelmű, mégis belefutunk saját figyelmetlenségünkkel együtt lejárt élelmiszerekbe, amelyek aztán a kukában landolnak. Helyezzük mindig hátrébb a frisset, s előre a hamarosan lejáró szavatosságúakat. Használjunk könnyen nyitható tárolódobozt, lefedve tovább eltartható minden. Sose tömjük tele a szekrényt, szükséges a szellőzés biztosítása.

A hűtő felső része melegebb (kb. 6-8 °C), így az itt található polcokra érdemes a kevésbé romlandó termékeket elhelyezni, pl. italokat. Számos esetben itt helyezik el a fektetve tárolást segítve az rekeszes italtartót.

A középső szakasz már hidegebb (kb. 4-6 °C), rakjuk ezekre a polcokra a tejtermékeket, amelyek romlanak hűtés nélkül, de nem a legkényesebb ételek. Kerülhet ide sajt, csomagolt felvágott, tojás, maradék étel, felbontott élelmiszer. Vajat mindig helyezzünk vajtartóba, mert könnyen elnyeli a környezetében található, szagosabb ételek nem kívánatos illatát, s veszíti el ezáltal a friss ízt.

Alul pedig jó esetben valóban hideg (kb. 2-4 °C) a szekrény, ide kerülhetnek a gyorsan romló ételek, húsok, friss felvágottak, hal. (bár egy gondos háziasszony ügyel a hústárolásra, de valljuk be előfordulhat, hogy csöpögne a hús, az itt elhelyezett alapanyag ezáltal nem szennyezi az alatta lévőket)

S legalul (kb. 10 °C) található a fiókos rész, amely tökéletes a zöldség, gyümölcs tárolásra. Szerencsés esetben osztott, de ha nem, használjunk dobozt.

S ne feledkezzünk meg az ajtóról sem (kb. 12-15 °C). Általában találunk tojástartót, elhelyezhetjük itt az üveges termékeket. Nagy lelkesedéssel kiállunk a friss zöldfűszerek használata mellett, helyezzünk az ajtóba kis befőttesüveget vízzel, állítsuk bele a csokor petrezselymet, egyéb fűszert, hosszabbítsuk frissességét.

S mindenekelőtt érdemes a műszaki tulajdonságokra is figyelni. Az sem árt, ha feleslegesen nem nyitogatjuk.

Akkor belevágsz? Átrendezed kicsit a polcokat?

(fotó: gigabiting.com)