Jump to content

Májusfa a kertben

2014. 05. 01. 09:05

Fővárosi kislányként az alföldi rokonokat látogatva csodáltam meg a Májusfa állításának szép szokását. Valójában a látvány ragadott meg, elbűvölt a sok színes szalag, a körülötte lévő színes virágok és a nem mindennapi népviseletet magukra öltött falubéliek.

Hagyományosan a szalagokkal díszített, a természet újjászületését is jelképező Májusfát a szerelemre vágyó legények állították a számításba jöhető lányok portája elé, a kerítéshez rögzítve a magas fát. Tették ezt már kora hajnalban, így az érintettek már ébredésük után szembesülhettek az érdeklődés e kedves formájára. (Akár több fa is köszöntötte, vagy elgondolkoztatta az ébredező leányt.) Vajon nem fakasztana-e mosolyt arcunkra, ha ma, kilépve otthonunkból, a cirádás jelkép nézne velünk szembe?

Jellemzően napjainkban a települések a majális hangulat mellé figyelmet fordítanak a „magas dekorációra”, próbálják a helyi közösség bevonásával feleleveníteni az egykori szokást és gyakran a fa „kidöntését” ünnepséggel kísérik. Hajdanán még attól sem riadtak vissza, hogy felmásztak rá, s a tetejére erősített ital volt a jutalom.

A Májusfával - annak üzenete mellett, vagy éppen ellenére - dekorálhatjuk kertünket, teraszunkat. Nem kell hozzá más, mint néhány méretes faág. Kössünk rá krepp papír csíkokat, szalagokat, tavaszi virágokat. Erősítsük a kerítés oszlopára, a terasz vagy erkély korlátjához.

A szépség mindig ragadós, ha korán kitesszük, a szomszéd is kedvet kap, s „öltözik” fel a környék. Vidám pillanatokat a készítéshez! S ki tudja, talán a szerelem is betoppan.

(fotó: achiritezoteria.blogspot.com)