Jump to content

Tökfaragás helyett jópofa tökfejek

2013. 10. 18. 12:00

Nincs gondod az október végi Halloween-nal, viszont a tökfaragáshoz semmi kedved? Nem kell feltétlenül késhez és kanálhoz nyúlnod, ha valami eredeti figurát szeretnél az idei ünnepre. Íme néhány kedves ötlet, amihez leginkább festékre és filctollra lesz szükséged.

Nem nagyon kerülhető el, hogy Halloween közeledtével ne a tökfaragás legyen a központi téma (már az oviban, suliban is készülnek rá), de nem is kell, hiszen mókás közös program, ráadásul kint a sötétben, vagy a leoltott szobában mécsessel megvilágítva viccesen mutat. Ha nincs kedved a faragáshoz, a magok kikaparásához, akkor most olyan ötleteket mutatunk, amikhez a legtöbb esetben erre nincs is szükség. A gyerekek is bevonhatók az elkészítésbe, és biztos, hogy ezekre a figurákra még jövőre is emlékezni fognak.

Tök jópofa arcok

Ezek a mókás tökfejek nem igényelnek túl sok munkát, a végeredmény pedig igazán mosolyra derítő lesz. Kell néhány sárgarépa és gyökér az orroknak, fekete filc, kalap, napszemüveg, esetleg festék, ha befestenéd egy alapszínre a tököt. A répához vágj egy lyukat, a többit már csak fel kell rajzolni, vagy fel kell helyezni.

 

Fekete tökfej

Palatábla festékkel fesd be a tököket, hagyd megszáradni, majd narancssárga krétával rajzolj arcot vagy bármit, amit szeretnél.

 

Bagoly uraság

A bagolyszerető csemetéknek kiváló ötlet lehet, ha a tökből baglyot készítünk néhány karton, ragasztó és két milton kapocs segítségével.

 

Sajt és egerek

No, itt szükség van a tök magjainak eltávolítására és néhány kisebb-nagyobb lyuk kifaragására. Viszont legelőször érdemes sajt színűre lefesteni a tököt, utána hozzálátni a további munkálatokhoz. Végül műanyag egereket tegyünk a lyukakba, hiszen nem véletlen van annyi lyuk ezen a „sajton”.

 

Bohóc

Nagyon egyszerű és végtelenül kedves ez a piros orrú bohóc. Fehér festék, piros pompom, két halvány rózsaszín kör és két fekete szem, ezzel már el is készült a bohócunk tökből.

 

Cirkuszi elefánt

Ez a cirkuszi elefánt labdán egyensúlyozva kápráztatja el közönségét. Egy nagyobb tököt, 5 WC papír gurigát és két vastagabb fehér lapot fessünk be szürkékre, egy kisebb tököt pedig először fehérre, majd pirossal fessünk rá csíkokat (lehet segítségképp szalaggal leragasztani, így egyszerűbb lesz a csík festése). Az egyik gurigát vízszintesen vágjuk félig be, hogy úgy tűnjön, mosolyog az elefánt, ragasszuk a tökhöz. Jöhetnek a fülek, majd a maradék négy gurigának az összeragasztása. Szemnek lehet fekete vagy szürke kartonból köröket vágni, de filccel is fel lehet rajzolni. Tegyük egymásra az elemeket, alulra a csíkos tök, rá a 4 guriga, amire kerül az elefánt feje.

 

Tigris

Fekete festékből fessünk háromszög formákat a tigris csíkjaihoz. Fekete filccel vagy festékkel készülhet a szeme, világos festékkel pedig az arca. Bajusznak zseníliadrót, füleknek pedig fekete és narancs kartonpapír.

 

Városi fények

Ehhez szükség van a sütőtök belsejének kimagozására. Fekete festékkel fessünk házakat, felhőkarcolókat, templomokat a tökre és hagyjuk megszáradni. Kisméretű fúrószárral készítsük el a házak ablakait, vagyis fúrjunk jó sok apró lyukat. Mécsessel megvilágítva igazán hangulatos látványt nyújt. Aki itt is megkímélné magát a magok kikaparásától, az csak fesse meg a tököt, fúrjon rá lyukakat, viszont a belülről való megvilágításra nem lesz lehetőség. De még így is elég mutatós lesz ez az esti városrészlet. Főképp, ha kisebb tökökre repülőt festve vagy filctollal rajzolva fellógatunk a kis városka fölé.

 

„Tök”-ös csapat

Na itt aztán lehet kinek kedve szerint válogatni ebből a színes felhozatalból. Vannak itt amerikai foci játékosok, bajszos tökfej, célba dobók és babzsákok, rejtvényfejtő és sárkányláb tökök. Nem csak együtt, hanem külön, külön is jól mutatnak.

 

Extravagáns tökök

Félelmetes pókok, csipkével bevont tök, gyertyatartók, fekete tökfejek fehér szemmel, fekete tök csillagkép ábrával és lyukakkal, „szép álmokat” tök (fehérre festve, bárány, hold, csillagok és házikó mintákkal kifaragva),..

 

Éjszakai bagoly

Ehhez a bagolyhoz szotyira és két csillagánizsra lesz szükség a tökön és a ragasztón kívül. Csőre narancssárga papírból van hajtogatva.

 

Fekete macskák

Ezekhez a szerthető fekete macskákhoz néhány kellék szükséges: kisebb és nagyobb tökök, fekete festék, piros szalag, zöld és narancs kartonpapír a szemnek és az orrnak, drót a bajusznak és valamilyen szőrme vagy kötött csík a faroknak.

 

Kis család

Apa fejére nőttek a gyerekek, ami most szó szerint értendő.

 

Szerethető állatok

Elefánt, macska és egér könnyedén elkészíthető kisebb tökökből. A macska és az elefánt törzsének válasszunk valamilyen kiürült henger alakú dobozt alapnak, arra tekerjük körbe a fekete és szürke papírt. Zseníliadrót bajusznak, mozgó szem, végül pedig fülek és lábak kartonpapírból.

Forrás: bhg.com, rachaelraymag.com, parents.com