Jump to content

Irány az udvar és mehet a játék

2023. 03. 13. 19:00

Egyre jobb az idő, ami a több napsütésnek köszönhető. Ezzel egyidejűleg megnő az a vágyunk is, hogy a szabadban legyünk. Csaljuk ki a csemetéinket is a friss levegőre.

A gyerekek lételeme a mozgás és a játék. E kettő ötvözete pedig az egészségükre, a fejlődésükre is hatással van. Ha túl unalmas az udvar, mert nincs semmi gyereknek való, akkor kreálni is lehet. A méregdrága, boltban kapható játéktárgyak helyett megpróbálhatsz te is készíteni.

Az amerikai filmekben gyakorta látható az udvarban helyet kapó bunker, egy igazi faház, amely rendszerint egy fára épül. Ez nagy feladat. Persze nem megvalósíthatatlan, de ha mégis túl nagy falatnak bizonyul, akkor egy sátor is tökéletesen megteszi. Igazán újszerű élmény odakint játszani.

A gyerekkonyha nemcsak a szobába való. A raklapból, hulladék faanyagból készített darab éppúgy megteszi. Kell hozzá egy-két lavór, ami bent már nélkülözhető, néhány akasztó, amelyre a főzéshez használt eszközöket lehet akasztani. Aztán jól jön néhány megunt műanyag tál, esetleg megüresedett dobozok, amelyek a főzőedényeket fogják szolgálni. Még a fiú gyerekek is imádnak a természet anyagaiból főzni. A legizgalmasabb, ha van kinek elkészíteni az „ebédet”.

Habár kimondottan fiú játéknak tűnhet az udvaron kialakított autópálya, valójában a kislányok legalább olyan nagy élvezettel vezethetik végig a járműveket. Ha nagyon komolyan veszed az autóút megépítését, akár le is betonozhatod, de ha ennél egyszerűbben szeretnéd megoldani, akkor a kivájt utat homokkal szórd le és jól simítsd azt el. Készíthetsz akadályokat, rámpákat, de akár jelzőtáblákat is, hogy még izgalmasabbá tedd.

A kicsit nagyobb gyerekek számára már elővehető az ugrálókötél, a hullahoppkarika, esetleg a gumi. Ha nem tudja, hogy mit kezdjen vele, akkor mutasd meg neki, hogyan is kell. A gumiházhoz ugyan több ember szükséges, úgyhogy vonjátok be a családtagokat is.

Vegyétek elő a krétát, amelyet aszfalton lehet használni és alkossatok. Akár az utcára is kiterjedhet az alkotásotok és az utcabéli gyerekeket is invitálni lehet a kreatív játékra.

Semmilyen eszközre sincs azonban szükség ahhoz, hogy jól megmozgassuk gyerkőceinket és mindezt a levegőn tegyük meg. A bújócska és a fogócska azok a játékok, amelyek soha nem mennek ki a divatból. Vagyis bátran játszhatjátok ti is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)