Jump to content

Ha közeleg a tél…

2021. 10. 07. 19:00

Nemcsak hűvösebb, de csapadékosabb és nyűgösebb is az ősz. Habár kétségtelenül van szép oldala, a rosszat is látjuk és tapasztaljuk.

Hangulatromboló, hogy a napos órák száma egyre csökken. Később kel fel a nap és a reggelek még álmosabbnak tűnnek, mint eddig. Ezzel egyidejűleg hidegebb is lett, ami megkívánja a réteges öltözködést. Minden szülő tudja, hogy ez mennyivel több időt jelent készülődésben. Ugyanakkor ez azt is jelenti, hogy kevesebb időt tartózkodhatunk a szabadban. Elkezdődik a benti játék és időtöltés időszaka, amely sok szülő számára fejtörést okoz.

Ha kint nem lehet, akkor bent kell elfoglalni magunkat. Mielőtt elkeserednénk, hogy nincs már kerti pancsolás, futkározás, gondoljunk bele abba, hogy van a benti létnek is varázsa. Nemcsak azt jelenti, hogy bent rekedünk az otthonunkban, hanem több időt és figyelmet szentelhetünk egymásra.

A konyha, mint „játszótér”

Nemcsak a saját játékaival tud jól szórakozni a gyermek, hanem a konyhai alapanyagokkal. Ehhez ugyan arra van szükség, hogy odaengedjük őket és megismerkedhessenek az eszközökkel, élelmiszerekkel. A tésztából nemcsak finom ételek készülnek, hanem akár láncot is lehet fűzni azokból. Sőt, össze lehet ragasztani, festeni, építkezni is való. Amennyiben pedig ételekhez akarjuk felhasználni az élelmiszereket, úgy az előkészületekben és magában a készítésben is részt vehetnek a gyerekek.

Mindenképp több időt kell így szánni a konyhai munkára és nagyobb valószínűség szerint lesz nagyobb káosz és kosz is, ugyanakkor ez a munkára tanítás.

A szobában

Jó megoldás, ha a játékokat összegyűjtjük, valahol raktározzuk, ahol a gyerkőc nem fér hozzá, és apránként cserélgetjük a darabokat. Az újdonság varázsa lebilincselheti a gyerekeket. Főleg, ha a játékokat közösen fedezzük fel. A kézügyességet igénylő és fejlesztő elfoglaltságok még a szülők számára is remek szórakozást ígérnek. A gyurmázás, a legózás, az színezés, festés és rajzolás mind nagyon konstruktív elfoglaltság.

 

Odakint

Azért, mert ősz van és közeleg a tél, ki mondta, hogy nem lehetünk kint? A száraz, de hűvösebb idő is remek lehetőségeket kínál a kinti játékra. Akár a az őszi kerti munkába is befoghatók a gyerekek. Az avargyűjtés remek mozgást ígér, de a levelekből lehet gyűjteni, hogy később valamilyen kreatív otthoni dekoráció készülhessen azokból. Az ajándékként kapott napos, jobb időt vétek nem kihasználni.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)