Jump to content

5 kritikus gyerekbetegség, amire érdemes jobban odafigyelnünk a jövőben

2021. 10. 07. 11:49

Magyarországon a háziorvosok és házi gyermekorvosok által kezelt krónikus betegek száma az elmúlt húsz évben megkétszereződött. Az öt leggyakoribb betegség kialakulása vagy felerősödése azonban komolyabb odafigyeléssel és egészséges életmóddal megelőzhető lenne. Így fontos, hogy a szülők kiemelt figyelmet fordítsanak gyermekük változatos étrendjére és rendszeres mozgására. Ha pedig már kialakult a betegség, meghatározó, hogy az egészségügy korszerű eszközökkel legyen felszerelve, amelyek a gyors diagnózis felállításán túl a mielőbbi gyógyuláshoz is hozzájárulnak.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ 2020 decemberében közzétett átfogó beszámolója alapján a magyarországi háziorvosok, házi gyermekorvosok által kezelt krónikus betegségek száma 1999 és 2017 között megduplázódott. A tájékoztatóból az is kitűnik, hogy a nem veleszületett betegségek a kor előrehaladtával egyre gyakoribbá válnak - ebben pedig az életmódnak jelentős szerepe van. Az elmúlt két évtizedben duplájára emelkedett például az allergiás és a mozgásszervi betegségek száma, az anyagcsere-betegségek pedig megháromszorozódtak. Napjainkban - a felsoroltak mellett -  a gyerekeket leginkább érintő betegségek közé tartoznak még a légúti fertőzések és a vírusos bélgyulladás.

Allergiás betegségek

Az allergiás betegségek kimagaslóan megugrottak az elmúlt években. Az asztma például a magyarországi gyermekek 6,3%-át érintette 2017-ben, ez az arány az elmúlt 19 évben megduplázódott. A gyermekkorban jelentkező allergiás megbetegedések ma már szerencsére igen jól kezelhetők a modern otthoni eszközök és az innovatív orvosi eljárások segítségével.

Mozgásszervi betegségek

A mozgásszervi betegségek közül a hátgerinc deformitások előfordulása kiemelkedő, a gyerekek 3,1%-át érinti. Kisebb számban fordul elő, de az említett időszakban a kétszeresére nőtt az ízületi gyulladásos megbetegedések száma is. Ennek elkerülése érdekében két dologra figyeljünk mindenképp a gyerekeknél: a testtartásra és a rendszeres testmozgásra. A féloldalas terhelés elkerülése érdekében érdemes hátizsákot vásárolni a félvállas vagy húzós táska helyett. A rendszeres testmozgásnál is próbáljunk olyat választani, amelyik a testet szimmetrikusan terheli, mint például az úszás.

Táplálkozási és anyagcsere-betegségek

A különféle táplálkozási és anyagcsere-betegségekben szenvedők száma szintén hatalmas arányban, háromszorosára nőtt a vizsgált időszakban. Az anyagcserezavarok jelentős része ugyan veleszületett rendellenesség, de előfordul, hogy környezeti hatások miatt alakul ki. Mivel az anyagcserezavarok nagy része nem gyógyítható, ezért különösen fontos a megelőzés és a helyes, korszerű kezelés.

Légúti fertőzések

A légúti fertőzések szintén a leggyakoribb gyermekkori megbetegedések közé tartoznak, amelyek minden évben jellemzően ősszel és télen jelennek meg. Hőemelkedést, fáradtságot, gyengeséget, valamint étvágytalanságot okoznak. A tünetek súlyossága függ az immunrendszer felkészültségétől, ezért fontos, hogy ilyenkor még inkább figyeljünk arra, hogy a gyerekek naponta fogyasszanak friss zöldséget és gyümölcsöt. Sőt, a legjobb, ha ebben az időszakban C vitaminnal is segítjük az immunrendszerüket a fertőzésekkel való küzdelemben.

Vírusos bélgyulladás

Többféle vírus okoz bélgyulladást, legjelentősebb és legismertebb ilyen kórokozó a rotavírus. Ez a vírus főként csecsemőkorban jelent súlyos megbetegedést. Néhány napos lappangás után hányással, hasmenéssel, magas lázzal jelentkezik. A picik esetében a legfőbb veszélyt a folyadék- és sóvesztés jelenti, amelynek következtében a csecsemő kórházi kezelésre szorulhat. A nagyobb gyermekek immunrendszere általában már könnyebben felveszi a harcot ezzel a betegséggel, így számukra a folyadék- és sópótlás mellett elegendő lehet az otthoni pihenés.

Mit tehetnek a szülők?

A KSH 2015-ös elemzéséből az is kiderül, hogy a gyerekkori megbetegedések jelentős hányada megelőzhető lenne megfelelő életmód kialakításával. Ennek egyik eleme a táplálkozás, ugyanis a gyermekkori egészségtelen táplálkozás számos jól ismert megbetegedés okozója lehet felnőttkorban: többek között a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a vashiány kialakulásában is szerepe van. A gyerekek rendszeres mozgása is kulcsfontosságú, különösen a kisiskolásoknál szükséges erre figyelni. Esetükben a legjobb, ha a szülők és gyerekek közösen találják ki, mi az, amit szívesen csinálna a gyerek - legyen szó akár táncról, fociról vagy éppen kézilabdáról, a lényeg a rendszeres mozgás. A táplálkozás és a mozgás mellett érdemes figyelmet fordítani még a pihentető alvásra, valamint az elegendő folyadékbevitelre egyaránt. Ha ezt a négy dolgot betartjuk, akkor megalapoztuk a gyerekek egészséges jövőjét.

Szükség van innovatív orvosi eszközökre

A megduplázódott betegek száma jelentős terhet ró az alapellátásra, ezért meghatározó, hogy korszerű eszközök álljanak az orvosok rendelkezésére. „A innovatív felszereléseknek és berendezéseknek a gyógyításban és a betegségmegelőzésben egyaránt komoly szerepük van, és ez csak felerősödik a jövőben” – világított rá Horváth Magyary Voljc Nóra, a K&H kommunikációs ügyvezető igazgatója.

(Forrás: marmalade.co.hu;K&H.hu | Kép: pixabay.com)