Jump to content

Nem nemtelenség, hanem sztereotípia-mentesség

2021. 07. 10. 19:00

Megengedő és elfogadó liberalizmusban élünk, de ragaszkodunk hagyományainkhoz és a belénk rögzített sztereotípiáktól is nehezen rugaszkodunk el.

Egyre felvilágosultabb szemléletünk mindenben megmutatkozik, de óvatosan fejti ki hatását. Emiatt is olyan kényes téma a ma egyre gyakrabban emlegetett gendersemleges nevelés. Félreértés ne essék. Egyáltalán nem arról van szó, hogy az így gyermeket nevelők nem ismerik el a nőiséget, a férfiséget. Nagyon is egyértelmű – hisz szemmel látható - különbségek mutatkoznak meg a két nem tagjai között. A gendersemlegesség sokkal inkább azt jelenti, hogy a női és férfi nemhez kötött sajátosságokat elengedve nevelik a gyerkőcöket.

 

Érdekességek a nevelésről

Már gyermekkorban énekelték, mondogatták nekünk, és mi is tanítjuk a gyerkőceinknek az olyan mondókákat, dalokat, amelyek a nemek közötti különbségeket, a női és férfi szerepeket erősítik a gyerekekben. Sőt a kisebb balesetet szenvedett síró kisfiúnak gyakorta mondjuk, hogy katona dolog! A fiúk erősek, nem sírnak. Ebből a fiúk és a lányok számára is egyértelműsödik, hogy a kislányok a gyengébbek. Aki pedig gyenge, az nem irányíthat egy céget, de talán még arra sem alkalmas, hogy saját életét egyengesse. Éppen emiatt kell minden nő mellé egy erős férfi.

A fiú az fiú marad, a lány pedig lány, ezzel semmi probléma sincs, de egyre inkább kitűnik az is, hogy a férfiak tele vannak érzelmekkel, és olykor a sírás is kiszakad belőlük. És igen, keresik a család számára a pénzt, erősek, de éreznek. Ugyanakkor a nők nemcsak nyafogásra, sírásra, gyermeknevelésre és a háztartás vezetésére alkalmasak, hanem feltalálnak, vezetnek, dolgoznak, vezetőként is megállják a helyüket.

Sok kultúrában él az, hogy a nők a gyengék, aszerint is tartják számon őket, míg máshol nemtől függetlenül egyenlő mértékben osztják fel a mindenféle munkát.

Már minket is a nemünknek megfelelően neveltek és a környezetünkben lévő gyerekekre is igaz volt ez. Ennél fogva már otthon beleszoktunk a nemi szerepeinkbe és tudattalanul az iskolákban is belénk nevelték mindezeket. Az óvodában is általános kép lehet az, hogy a kislányok elé nem tolnak Legót, autót és építőjátékokat, mert az nem lányos. Nekik a kiskonyha, a babák valók, és az is felettébb gyanús, ha egy kisfiú mégis a baba után nyúl.

Bármennyire is különbözik testi adottságokban férfi és nő, az agyat tekintve szinte ugyanolyanok vagyunk. Vagyis az, hogyan viselkedünk, minek tartjuk magunkat az nem az eleve elrendelt különbségnek köszönhető, hanem a neveléstől függ.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: pixabay.com)