Jump to content

Nem mindegy, hogy zárkózott vagy magányos

2021. 03. 05. 19:00

A gyermekkor minden szakaszának megvan a maga szépsége és nehézsége is. A kamaszkor azonban semmihez nem hasonlítható szakaszát jelenti az életnek.

A testi változások is önmagában elegendők lehetnek ahhoz, hogy összezavarják a tinédzser fiatalokat, de tovább nehezíti az amúgy is nagy állapotot a hormonális változást. Ez még a lelket is megtépázza. Ebben a korban már kezdenek a gyerekek leválni a szülőkről, de nagyobb bennük az önállósági vágy, mint amit még meg mernek/tudnak valósítani. Ez a kettősség is bennük van, ugyanakkor tele vannak kérdésekkel is a világot, önmagukat illetően. Erre próbálnak válaszokat keresni. A kamaszkor már magával hozza a szexuális vágyakozást, a nagy érzelmek megélését és bizony nemcsak a szerelembe kóstolhatnak bele, hanem a szakításba is.

Ezeknek a feladatoknak a megoldása, az egyensúly megtalálása önmagában is nagy feladat számukra, nemhogy ezek együttesével kelljen szembesülni.

Az élet mindig feldob számos kérdést és dolgot, de talán a tinikor az, amely ennyire sok mindennel foglalkoztatja a fiatalt. Ebben a sokszínűségben annyira el lehet veszni, hogy az érettség útján járó fiatal csak nehezebben tud megküzdeni. A legjobb családi légkör ellenére is kijöhetnek kamaszkori problémák.

 

A csend és az elvonulás

Az amúgy is zilált tini lelkeket nemcsak sok minden foglalkoztatja, de sok mindent meg is él. Méghozzá nem mindig a legpozitívabb módon. Ha így van, akkor pedig sokkal nehezebb bármire pozitívan reagálni. Ebben a helyzetben a kamaszok is a bezárkózást választhatják. Az ilyen befelé fordulás idejére tekinthetünk úgy is, hogy azokra a kérdésekre, amelyre a fiatal keresi a választ, azt magában próbálja megkeresni, rendezni a gondolatait.

Nemcsak tele lehetnek a tinik kérdésekkel, de a jövő is foglalkoztatja őket. Elképzelik magukat felnőttként, saját keresettel és élettel, amelytől most még olyan távol állnak. Sokszor annyira, hogy ez el is bizonytalaníthatja őket. Ugyancsak félelemre ad okot az is, ha azt tapasztalják maguk körül, hogy míg másoknak látszólag megvan az útjuk, addig nekik sejtésük sincs arról, hogy merre is induljanak.

Az egyik fő segítség a támogató család erejéből fakadthat. Mély és tartalmas beszélgetésekkel lehetséges elindítani a fiatalokat egy olyan úton, amely felismerhetővé teszi számukra is, hogy mi rejlik bennük és azzal mit lehet kezdeni.

Ebben a korban azonban számolni kell azzal, hogy a szülők támogató helyét némileg átvehetik a barátok. Ezen megsértődni nem szabad, ugyanis a tapasztalatok híján a barátok, szerelmek sem tudnak igazán érdemben segíteni. A minél jobb gyermek-szülő kapcsolat azt eredményezi, hogy visszatalálnak a kamaszok a szüleikhez, de a kortársi kapcsolatok ápolása is ugyanúgy fontos.

Nem mindegyik tinédzser vonul félre és burkolózik a csendbe, a magányba. Mások harsányan, központi figuraként élvezik azt a fékezhetetlennek hitt erőt, amely bennük van.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)