Jump to content

Bölcs gondolatok, amelyeket érdemes átrágnunk

2019. 10. 14. 19:00

Az élet velejárója a születés, de a halál is. Nem szeretünk az elmúlásról beszélni, pedig előbb vagy utóbb mindenkit érint közvetve vagy közvetlenül.

Fájdalmas elveszíteni egy szeretett személyt, de akkor is gyászolhatunk, ha egy kedvelt híresség, akiért rajongtunk, akinek munkásságára felnéztük, távozik az élők sorából.

A napokban megrendülten értesült az ország Vekerdy Tamás haláláról. A 84 éves író és pszichológus sokakat megérintett gondolataival, tanításaival.

Sok kétségbeesett szülő kapott személyesen vagy könyvekből Vekerdy Tamástól olyan motivációt és tanácsot, amely segíthetett gyermeknevelésben. Ismét kevesebb lett a világ egy csodás elmével.

Még jó, hogy szavai könyv formájában, valamint az internetnek köszönhetően is megmaradtak nekünk és a következő nemzedékek szülői számára is.

Milyen gondolatokat hagyott ránk? Vekerdy Tamás gondolatait idézzük:

***

A felnőtt kiönti a lelkét, csak közben hazudik, kamuflál, saját maga előtt is leplez. Panaszkodik, de nem a lényegről. A gyerek viszont jobbára makacs, dacos, nem árulja el csak úgy, hogy ez meg ez a bajom, viszont egy idő után rajzban, játékban esetleg kirobbanóan jeleníti meg a problémáját.

 ***

A tehetséges gyerek a maga szerteágazó intelligenciájával biztosan nem fog jó jegyeket hozni, és nem lesz a tanárok kedvence.

 ***

Legyél azzá, aki vagy! Ne azzá legyél, akivé én akarlak tenni.

 ***

A szülőknek egy dolguk van: az elképzelhető legnagyobb pozitív elfogultsággal kell a saját gyerekükre tekinteniük. Az lát jól, aki szeret!

 ***

A gyerekek kiszívják a vérünket, lerágják a húsunkat. Ezért időnként meg kell szabadulni tőlük, mert a gyerek érdeke is, hogy folyamatosan jól rágható és jól szívható, pihent anyja - és persze apja is! - legyen neki.

 ***

A család formálja legjobban a gyereket. Ha egy család jó állapotban van, akkor ellensúlyként tud megjelenni a környezeti hatásokkal szemben.

 ***

Aki jól szeret, az megismer és elfogad - saját világát kitágítja a másik felé.

 ***

A gyerekek individuálisak, és erre abszolút nincs felkészülve a mai pedagógia. Holott csakis erre kellene hogy felkészülve legyen! Minden gyerek más, mindegyik mást tud, másban jó - és ezt el kéne ismerni.

 ***

Ki mondta, hogy a jó tanuló a tehetséges ember? Épp ellenkezőleg: a tehetséges és kreatív ember deviáns, egyenetlenül fejlődik, és utálja, amihez nincs kedve. El vagyunk tájolva, amikor a gyerekeinket a jó tanulásra űzzük.

 ***

Siker az, ha viszonylag kiegyensúlyozottan tudok élni, ha kibírom önmagamat, nem leszek magamtól depressziós, a családom sem lesz tőlem, és én sem a családomtól. Ezek valódi sikerek az életben.

 ***

Nagyon fontos, hogy az anya jól legyen. Hogy tudjon örülni az életnek és a gyereknek, és ne csak szenvedjen tőle és a rengeteg tennivalótól.

 

Őrület, hogy a gyerek minden percét be kell osztani. Edzés, úszás, tánc, angol, mulatság, ezeken majd lefoglalkoztatják azt az idegesítő gyereket. Ahelyett, hogy hagynák otthon bambulni, merengeni, magában eljátszani, a kádban, vagy inkább az udvaron egyik kisvödörből a másikba önteni a vizet. Nincs sarazás, nincs homokozás. Játszóház van. Marhaság. Kevés elemű, egyszerű élet kell a gyereknek, attól nyugszik meg.

 ***

"... a rossz gyerekkel nincs különösebb probléma. A jó gyerek van veszélyben. Ezt jó pszichológusok tudják is."

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)