Jump to content

Kezdőőődik, szülők, kezdőőődik!

2019. 09. 02. 19:00

Hamarosan becsengetnek az iskolába és a gyerekek, valamint a pedagógusok is naponta átlépik az iskola kapuit. Tetszik vagy sem, az iskola jó ideig kötelező, ez pedig sok szülő számára öröm.

Túléltük a hosszú nyári szünetet, amely a gyerekek számára örvendetes volt, míg sok szülő számára nehezen megoldható hónapokat jelentett. A gyerekek elhelyezésének, biztonságban tudásának elintézése vagy nagy logisztikai szervezést igényelt, vagy pedig komolyan a pénztárca mélyére kellett nyúlni, hogy a nyári táborokat finanszírozni tudják.

Ez már a múlt, visszaáll a rend, megkezdődik az iskola. Ez sem kisebb logisztikát követel meg a szülőktől, hiszen a különböző plusz órák, szakkörök, edzések tartják mozgásban. Az iskola az a közeg, ahol a szülő elméletileg biztonságban tudhatja a gyermekét, és ez megnyugtató. Ráadásul az iskolában leginkább hasznos és kötelező információkkal gazdagodhat a gyerkőc, arról nem is beszélve, hogy pedagógusok veszik körül, így a biztonság garantált.

Az iskola nemcsak jó, de kötelező is, és a jó tanuló, jó tanár kombináció megalapozhatja a gyerekek továbbtanulását, pályaválasztását, tudását.

Ahány tanár, annyiféle, akik olyanok, mint a szülők – sőt valójában a magánéletben tényleg működhetnek szülőként is -, csak nem egy gyermekért felelnek, hanem többért. És nemcsak a testi, de a szellemi épségükért is tenni kell.

Habár megfelelő végzettség mellett taníthat egy pedagógus, számos módszertani, pszichológiai tantárgyat kell teljesítenie, mire a diplomáját a kezébe veheti, az évek során kidolgozhat egyéni módszereket is.

Bármilyen okos és szorgalmas diák is van a tanár kezei között, számára is kötelező a kudarc megismerése. Egy diák sem teljesíthet mindenből és mindig a legtökéletesebb. Becsúszhat egy rosszabb jegy, elfelejthetett házi feladatot megírni, valamit megtanulni, és az a reális, ha a méltó jegyét kapja meg. Ez is az élet tanulóleckéje. A tanár is akkor jár el helyesen, ha a megérdemelt jegyet kapja a diák, és a szülő is akkor cselekszik helyesen, ha nem megy be a tanárhoz és borítja rá az íróasztalt, hanem megnyugtatja gyermekét és megbeszélik, hogy következőleg mit kell máshogy tenni ahhoz, hogy kudarc érje.

Egy gyerkőc gyermekkora során többfelé kacsingat, és mire a pályaválasztásig elér, sokat változhat a véleménye, a látásmódja, így hagyni kell kiteljesedni. A tanárnak és szülőnek ebben kell segítenie, és különösen fontos az, hogy iskolai évei során megtanulja a problémák kezelését.

Szükség van iskolán belül és kívül is biztosítani a pihenésre szánt időt. Az pedig nemcsak a kiváló tanulók részére jár, hanem minden gyermeknek szüksége van arra, hogy a napi munka, a tanulás után ki tudjon kapcsolódni.  

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)