Jump to content

Nyaral a kamaszom

2018. 07. 20. 19:00

A családi nyaralás idillje egy szempillantás alatt elillan, amikor a kamasz gyermekünk bejelenti, idén nyáron már elérkezettnek látja az időt arra, hogy egyedül nyaraljon. A szülők ezt még nem biztos, hogy így gondolják.

A tinik és a családtól külön nyaralás egy mondatban említése sok család esetében idegenül hangzik, pedig ennek is elérkezik az ideje. Szülőként jól tudjuk, hogy ez várható, és igyekszünk ezt az időt kitolni, de mindenképp számolni kell vele. Talán már az előző évi nyaraláskor is egyre sűrűbben távolodott el a nagyfiad/nagylányod? Szüksége volt arra, hogy egyedül sétálhasson, egyedül fedezze fel a környezetét? Ez bizony annak a jele, hogy hamarosan már más lesz az igénye. A családdal való strandolás, kirándulás is beleférhet a nyárba, ha arra is lehetőséget kap, hogy barátaival minél többet legyen. Talán már az első szerelem is kezd kibontakozni ebben a korban, és a családot még együtt lehet tartani, ha a kamasz szerelmét is magukkal visszük nyaralni. Ekkor még velünk van a tinivé érett gyermekünk, de már mutatja a felnőtt életbe való készülés jeleit. És persze annak az ideje is elérkezik, amikor a családtól külön, a barátai társaságában indul kikapcsolódni.

Ahhoz, hogy egyedül engedjük el nyaralni – mindegy milyen távolságra –, mindenképp bizalmi kapcsolatot feltételez szülő és gyermeke között. Csak akkor merjük útjára engedni, ha megbízunk benne, hisszük, hogy ehhez már elég érett, ha tudjuk, hogy bármi történik, azonnal szól nekünk. A félelem akkor növekszik csak igazán, ha a társaságban, akivel nyaralni indul a gyerkőc, nincs felnőtt. Több kamasz egy helyen, van abban valami félelmet keltő.

Gyermekünk bejelenti, hogy egy remek kirándulási lehetőség van kilátásban, ahová mindenképp szeretne elmenni. Mielőtt azonnal egy határozott nemmel reagálnál, inkább készítsd fel a tinit. Szervezz egy olyan hétvégét, amikor néhány barátjával együtt maradhat otthon szülői felügyelet nélkül. Akár házibulit is szervezhet, ami mint egy mércéje lehet annak, hogy felkészült-e már arra a külön nyaralásra. Egy buli lebonyolítása, a ház egyben tartása felelősséggel jár. Ha azt meg tudta oldani, akkor arra is kilátás van, hogy egy nyaraláson ne essen baja. Készítsd fel, hogy otthon milyen veszélyforrások vannak, és ugyanígy érdemes a nyaralás veszélyeiről is beszélgetni vele.

A tini gyermek egyedül nyaralásában nemcsak az a félelmetes, hogy egyedül, szülei nélkül utazik el, hanem vigyázó szemek nélkül bármit kipróbálhat. Így félő, hogy az alkoholon túl akár a dogok is terítékre kerülnek. Ennek veszélyeiről is szót kell ejteni.

A kamaszok számára a kikapcsolódást nem biztos, hogy egy családi nyaralás jelenti. Sőt, a nyaraláshoz szép tájra sincs szükségük, mert egy zenei fesztivál általában több élményt nyújt számukra. Ha fesztiválozni megy életében először kamaszunk, méghozzá több napra, akkor nemcsak a felszerelését kell összecsomagolnia, hanem tudnia kell, hogy ilyen helyen különösen vigyáznia kell az értékeire. Ne próbáljon ki drogokat, vigyázzon, hogy hol sátorozik. A közös mosdók, vécék használatával legyen óvatos. Mindig legyen nála nedves törlőkendő. Használjon naptejet, kalapot, napszemüveget és éjszaka szüksége lesz meleg ruházatra is.

Ha már elég érettnek és felelősségteljesnek érezzük kamasz gyermekünket, hogy egyedül vágjon a nyaralásba, akkor is fektessünk le bizonyos szabályokat, amelyeket be kell tartania. Mivel mindenki kezében ott az okostelefon, naponta legalább egyszer írjon vagy telefonáljon haza. Az első külön nyaralás talán a legelső leckéje lehet a gyerkőcnek, hogy a pénzzel megtanuljon bánni, vigyázzon értékeire.

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: thegoodbook.co.uk, responsibletravel.com, holidaysby.design)