Jump to content

Ha leszállóban van a fogtündér

2017. 01. 04. 17:00

A felnőttek mosolyogva nézik azokat a gyerekeket, akik épp a fogváltás időszakát élik. Ha az első fogak hiányoznak, azt mindenki észreveszi. Természetes, hogy a tejfogak mozogni kezdenek, azzal biztosítva helyet a csontfogaknak.

Nos, nem is lepődünk meg azon, ha egy ovis nagycsoportos vagy első osztályos gyermek foghíjas. A gyerekek örömmel jelentik be szüleiknek, hogy mozog a foguk. Az amúgy természetes folyamat megjelenésekor azonban a szülőkben felmerülhet néhány kérdés. Van gyökere a tejfognak?

Azt szokták mondani, hogy nincs gyökerük, a valóságban pedig van, csak akkor kezd el lötyögni a tejfog, ha annak a gyökere teljesen felszívódik. Mire már mozog a fogacska, nincs gyökere, így kihúzni sem nagy gyötrelem. Sőt szinte már kényelmetlen a gyerekeknek a túlságosan mozgó fog, ezért gyakran saját maguknak húzzák ki a fogacskát. Esetleg benne marad valamelyik ételben, amibe éppen beleharap. Nem ritkán az is megtörténhet, hogy a gyermek lenyeli a kihullott tejfogat. Ha mindenképp meg akarjuk menteni a fogtündér számára, akkor bizony számolni kell némi turkálással. A legtöbb szülő nem ijed meg a tejfogak váltásától, sokszor ők segítenek annak kihúzásában is. A bizonytalanabb szülőkben azonban felmerül a kérdés a mozgó tejfog láttán, hogy vajon nem kellene-e szakembernek látnia? Nem kell nagyon túlgondolni, ugyanis a már nagyon laza fogacskát könnyen ki lehet húzni. Régebben az volt a módi, hogy cérnát kötöttek a mozgó tejfogra, valamint az ajtó kilincsére, majd az ajtót becsapták és a gyermek foga pillanatok alatt kirepült. Ennél ma már sokkal elfogadottabb az, ha a szülő frissen mosott kézzel benyúl a gyerek szájába, két ujját használva a tövénél megfogja a fogat, csavargatja kicsit, majd kihúzza. A fogváltásban azonban beállhatnak zavarok. Ilyen az, amikor a tejfog alatt nem jelenik meg a csontfog. Ha a fogorvos egy röntgenvizsgálatot elvégez, akkor egyértelműen kiderülhet, hogy mi a helyzet és dönthet arról, hogy a következő lépés. Egy gyermekkorban elszenvedett baleset, vagy a szuvasodás miatt a tejfog elhalhat, gyulladás léphet fel, amelynek következtében a gyökér nem szívódik fel, így a tejfog nem esik ki. Zavart okozhat a fogváltás során az is, ha az állkapocsban helyhiány van. A legtöbb esetben egyáltalán nem okoz gondot a fogak váltása. A gyerekek nagy eseményként élik meg, ha kihull a foguk. Egyenesen hőstettnek minősíthető, ha saját maguknak húzzák ki a fogacskát. Akik számára ez nem olyan egyértelmű és egyszerű, bátran keresse fel a fogorvost. Legalább már kiskorban megszokja a gyermek a fogorvos látványát.

Vajon az új helyzet miatt szükséges új fogkefe beszerzése, vagy a régi ugyanúgy megfelel a szájhigiéniához? Ma már beszerezhető speciális, a fogváltás időszakában alkalmazható fogkrémek és fogkefék. A szakemberek azonban azt mondják, hogy nem muszáj beruházni új termékekre.

Sarkalatos kérdés, hogy a fogtündér hozzon-e valamit? Van, aki minden tejfogért ajándékot ad gyermekének. Az első kihullott fogacskának lehet ekkora varázsa, de talán túlzás minden fogért ajándékot adni. Éppen elég egy-egy pénzérme a továbbiakban.

(Forrás: marmalade.hu | nhakhoasakura.com.vn, dentalhealthcenter.com, s3.amazonaws.com/képek)