Jump to content

Farkastörvények uralkodnak

2015. 09. 29. 12:00

Szerencsés esetben csak hallottunk olyan esetről, és nem saját magunk vagy gyermekünk élte át az iskolában zajló agresszivitást. Az iskolai agressziónak több fajtája van, ezek közül a három általánosan jelentkezőről számolunk be.

Egyáltalán nem új keletű, nem a mai kor hozta azt magával, hogy agressziót mutatnak a gyerekek az oktatási intézményekben. Mióta létezik iskola, azóta létezik az iskolai agresszió is és ez a jövőben sem lesz másképp. Ezzel párhuzamosan pedig a tanárok mindig harcolni fognak az intézményükben és a gyerekek között fellépő agresszió ellen.

Nagyon sokféle iskolai agresszió létezik, de ebből a sokból három nagyon fontos jelentkezik általánosan. Az egyik az úgynevezett rangsorképző agresszió, amely már az óvodában megmutathatja magát, de igazi megnyilvánulása a kamaszkorban van. A 11-12 éves gyerekek tipikus viselkedése ez, amely akár három éven keresztül is tarthat. Az informális csoportok alakulásakor bontakozik ki az agresszió, ilyenkor alakítják ki a gyermekek a csoporton belüli rangsort. Amikor mindenkinek megvan a helye, az agresszió száma is lecsökken, megszűnik. Több jele van ennek az agressziónak, amelyet egy pedagógus is könnyedén észrevehet. Vannak azonban olyan jelek, amelyek alig észrevehetőek, és ez főleg akkor fordul elő, ha az adott közösség kifinomult, az iskola és a pedagógusok hozzáállása is jó. Ekkor lényegében szimbolikus a gyerekek közötti agresszió mértéke. A rangsorképző agresszió szimbóluma lehet a testmagasság, a tekintet ereje.

A kötekedő agresszió során az agresszor állandóan egy áldozatot keres magának, aki általában nála gyengébb, fiatalabb, alacsonyabb, nem ritkán valamilyen külső jegy alapján választja ki azt, akit piszkálhat. Az áldozattá vált gyermek életében ez nagy törést okozhat, hiszen akár súlyos önértékelési zavarral járhat. Ennél az agresszió típusnál a hatalomvágy a lényeg, az agresszor uralkodni akar, és ez a személy, gyermek általában a többiek szemében népszerű. Leggyakrabban 9-11 éves korban jelenik meg a kötekedő agresszió.

Az antiszociális agresszió hátterében általában családi agresszió áll. Az ilyen típusú agresszivitást mutató gyermek saját maguk is áldozatok. Ezek a gyerekek szinte biztos, hogy nem örvendenek népszerűségnek. Nem is szeretik és kerülik is őket, így perifériára kerülnek. Az antiszociális agresszor nem ismeri, hogyan lehetne a konfliktust kezelni, így azonnal agresszíven reagálnak. Azt érzik, hogy bármi történt, az szándékos volt, ezért azt meg kell torolni. Ezek a gyerekek általában nem szeretnek tanulni, nincs bűntudatuk, senkit és semmit nem szeretnek. Minél korábban ismerik fel ezeket a jeleket, annál jobban tudnak korrigálni, később azonban már minimális erre az esély.

(Kép forrása: teaching.monster.com)