Jump to content

Mikroorganizmusok az egészségünkért

2015. 07. 29. 14:32

A bélflóra fontosságáról már beszámoltunk. Reklámok ébresztenek rá arra, hogy a jól karbantartott bélflóra mennyire fontos egészségünk létéhez. Hogy jutunk hozzá a baktériumainkhoz?

Az állatok szokásait gusztustalannak tartjuk, pedig a társuk ürülékének vagy a föld nyalogatásával megszerzik azt a baktériummennyiséget, amellyel megalapozzák bélrendszerük mikroorganizmusait.

Mi nem hasalunk neki a földnek és nyalunk egy kis sarat csak azért, hogy helyrebillentsük az egyensúlyt, de már születésünkkor kapcsolatba kerülünk édesanyánk szülőcsatornájának bélflórájával, és szoptatáskor is számos hasznos baktérium bejut a baba szervezetébe az anya emlőjének bőrfelületéről. Arról nem is beszélve, hogy az anyatej is tartalmaz hasznos baktériumokat. Ezek segítenek beállítani a megfelelő egyensúlyt a csecsemű emésztőrendszerében.

Milyen a tápszeres babák baktériumellátottsága? Természetesen egészen más. Európában végzett vizsgálatok azt mutatták ki, hogy az emberi bélflórának három fő típusa létezik, amelyeket az uralkodó baktériumfajták alapján neveztek el. Ennek alapján megkülönböztetnek Bacteroides, Prevotella és Ruminococcus típusokat. A Bacteroides főleg szénhidrátokat erjeszt, és a másik két típushoz tartozó baktériumok is előfordulnak. A Prevetolla bélflóra esetében már alig van más faj jelen és a fehérjeemésztésben van nagy szerepe, míg a Ruminococcus köztes pozícióban van a másik két bélflórához képest.

A fent említett három típust később kiegészítették még három típussal, amikor a vizsgálatokat az Egyesült Államokban és Japánban is elvégezték. A legfurcsább az a tény, hogy a három fő típus található meg a csimpánzok szervezetében is, amely azt bizonyítja, hogy ez evolúciós örökség. Jó ideig abban a hitben éltünk, hogy az egészséges emberi szervezetben nincs gomba, mert a bélflóra nem engedi azt elszaporodni.

Mára már tudjuk, hogy gombák is élnek és élhetnek bennünk úgy, hogy nem okoznak semmilyen bonyodalmat, ha immunrendszerünk és bélflóránk egészséges. Az emésztőrendszerünkben élő mikroorganizmusaink testünk szerves része, amelyek nem ártanak, hanem egészségünket szolgálják, ezért kell a kis „katonákról” gondoskodnunk.

(Kép forrása: tanyakeamwellness.com)