Jump to content

Vannak-e az újszülötteknek könnyei?

2014. 09. 19. 11:29

A kisbabák, amikor világrajönnek és felsírnak, akkor ezt rendszerint jó hangosan, ám könnyek nélkül teszik. De vajon mi az oka, hogy az újszülötteknek pár hetes korukig egyáltalán nincsenek könnyei?

Természetesen nem azért nem könnyeznek a babák sírás közben, mert csak megjátszák az elkeseredett óbégatást egy kis táplálékért és szeretetért, gondoskodásért cserébe.

Az újszülött babák valójában képtelenek valódi könnyekkel sírni, mivel a könnycsatornájuk még nem fejlődött ki teljesen. Az is számos esetben előfordulhat, hogy a fejletlen könnycsatorna magzatvízzel tömődik el még egy jó darabig a születésük után is. A babáknak csupán annyi folyadékot termel ilyenkor a könnycsatornája, ami ahhoz elég, hogy a szemüket nedvesen tartsa. Valódi könnyeket azonban csak 3-12 hetes koruk után tudnak produkálni.

Érdekesség még, hogy annak ellenére, hogy a babáknak még nincsenek valódi könnyeik, a reflex könnyezésre ők is hajlamosak. Ez az a könnytípus, ami felnőtteknél például hagymavágáskor jelentkezik.

Nem csak könnyük, de tökéletesen funkcionáló nyálmirigyeik sincsenek még az újszülötteknek. Persze eleinte erre nincs is szükségük, hiszen a táplálékuk kizárólag folyadékból áll. Beletellik jó pár hónapba, amíg ez is kifejlődik, hogy aztán a babáknak azt is meg kelljen tanulniuk, hogyan nyeljék le (folyamatos csorgatás helyett) a saját nyálukat.

(Today I found out, kép: parentdish.co.uk)