Jump to content

Már igényelhető a Diákhitel

2014. 08. 20. 12:18

Aki nem tudja vagy akarja önerőből – részben vagy teljes egészében – előteremteni a saját, vagy hozzátartozója, jellemzően gyermeke felsőfokú tanulmányainak díját, az már igényelheti a Diákhitelt a 2014/15-ös tanévre.

Újra igényelhető mindkét Diákhitel-konstrukció a 2014/15-ös tanévre. Rekordalacsony, évi 5,75 százalékos törlesztő kamattal, képzési formától független juthatnak a hallgatók a szabad felhasználású Diákhitel1-hez, a 2 százalékos éves kamatú Diákhitel2-t az önköltséges képzésben résztvevők kérhetik, kizárólag képzési díjuk kiegyenlítésére. A Diákhitel ügyintézése egyszerű: a Diákhitel Direkt online felület mellett, már a felsőoktatási intézmények elektronikus hallgatói felületeiről is elindítható az igénylés.

A felvehető hitelösszegek változatlanok: a szabad felhasználású Diákhitel esetében – képzési formától függetlenül – havonta 15, 21, 25, 30, 40, maximum 50 ezer forint igényelhető, a kötött felhasználású Diákhitel2 felvehető maximuma az igénylő képzési költségének összege. Azok a diákok, akik az első hiteligénylési határidőig, szeptember 15-éig leadják hitelkérelmüket, október 15-én juthatnak hozzá a megigényelt összeghez. A Diákhitel1 az igénylők bankszámlájára, a Diákhitel2 közvetlenül a felsőoktatási intézményhez érkezik meg.

Az igénylést az egyetemek és főiskolák elektronikus tanulmányi rendszereinek hallgatói felületéről célszerű elindítani, így az adatlap helyben, a felsőoktatási intézmény Tanulmányi Osztályán kinyomtatható és le is adható. A nyomtatvány kitöltésére a Diákhitel internetes hitelügyintézési felületén, a Diákhitel Direkten is lehetőség van.

A várhatóan megnövekvő ügyfélforgalom gördülékeny kiszolgálása érdekében augusztus 23-ától szeptember 20-áig a KÖKI Terminál 2. emeletén található Diákhitel Személyes Ügyfélszolgálat szombatonként ismét nyitva tart 10.00 és 14.00 óra között, a Csalogány utcai Ügyfélszolgálat a megszokott nyitvatartási renddel üzemel tovább. A Diákhitellel kapcsolatos minden fontos információ, tudnivaló magyar és angol nyelven a nap 24 órájában elérhető a Diákhitel Központ internetes felületén.

Akinek nincs elég pénze a tanulmányok finanszírozására, annak nincs is más lehetősége, mint a valamennyi magyarországi finanszírozási lehetőség közül legolcsóbb Diákhitelből megnyújtania pénzügyi takaróját.

Ugyanakkor annak is érdemes e lehetőséget megfontolnia, aki gond nélkül meg tudja engedni magának a finanszírozást, ám az alacsony törlesztési kamatok – különösen a Diákhitel2 2 százaléka – arra csábíthatja, hogy pénzét inkább valamelyik, kevésbé kockázatos megtakarítási formába, jelesül állampapírokba, vagy befektetési alapokba tegye, melyek az utóbbi időszak jelentős jegybanki alapkamat-csökkentései ellenére is még évente 2 százaléknál többet hoznak. Így azokból nemcsak a Diákhitel2-kamatok gazdálkodhatók ki – melyeket ráadásul nem is most, hanem csak évekkel később kell kifizetni, a hiteltörlesztés megkezdésekor –, hanem még marad is valami az igénylő zsebében.

(Fotó:accountantco.com)