Jump to content

Mi az oka, hogy a lányos párok gyakrabban válnak?

2014. 08. 12. 11:18

Egy kutatás arra volt kíváncsi, hogy vajon mi lehet annak az oka, hogy azok a párok, ahol az elsőszülött gyermek lány, statisztikailag nagyobb valószínűséggel válnak el, mint azok, ahol elsőként kisfiú érkezik a családba. A korábbi feltételezések szerint ennek az lehet az oka, hogy az apák a fiúgyermekeknek jobban örülnek.

A két amerikai kutatónő azonban azt állítja, egészen máshol kell keresnünk az okokat.

A Duke egyetem tudósai a korábbi elképzelésekkel szemben azt állapították meg, hogy a leány embriók kisebb valószínűséggel vetélődnek el akkor is, ha a várandós édesanya stresszesebb kapcsolatban él.

Amar Hamoudi, a kutatás egyik vezetője a sajtónak elmondta, hogy korábban számos olyan feltételezés volt, miszerint a lányok rosszabb hatással vannak egy házasságra, ám ez így nem feltétlenül igaz. Inkább arról van szó, hogy a lány embriók strapabíróbbak, ezért könnyebben túlélnek egy olyan terhességet is, aminek során az anya feszültebb légkörben várja a kisbabáját. Ez az oka annak, hogy a lányok olyan házasságokban is megszületnek, ami már alapvetően is gondokkal terhes volt.

Egy problematikus házasság során ugyanis megnő a felekben termelődő stresszhormon szintje, ami könnyen okozhat vetélést is. A kutatópáros 1979 és 2010 közötti terhességeket vizsgálva állapította meg, hogy azokban a házasságokban, ahol sok vita és feszültség adódott, nagyobb százalékban születtek lánygyermekek.

Ebből végül arra következtettek, hogy a nők sokkal ellenállóbbak a férfiaknál, már a születésük előtt is. 

(Kép: ehow.com)