Jump to content

Elítélt szülők

2014. 07. 22. 12:00

A szülői lét a temérdek öröm és vidámság mellett rengeteg aggodalommal és kétséggel is jár. Egy friss felmérés most megállapította, hogy a szülők 68%-a érzi úgy, mások rendszeresen megkérdőjelezik a gyerekeikkel kapcsolatban hozott döntéseiket.

A legvitatottab terület, ahol a szülők úgy érzik, mások gyakran beleszólnak a döntéseikbe a gyerekek étkeztetése, a második a szülői stílusuk, a harmadik pedig a gyerekek magaviselete. Míg a megkérdezettek 90%-a magabiztos szülőnek tartja magát, 14-16%-uk úgy érzi, az emberek folyamatosan ítélkeznek felettük. Az érdekes a dologban pedig az, hogy legtöbben más szülők felől érzik leginkább a kritikus hangokat, de az anyósok és nagymamák megjegyzései is sokat rontanak a helyzeten.

Ennek ellenére ha tanácsra van szükségük a gyerekneveléssel kapcsolatban, legtöbben a saját anyukájukhoz fordulnak, de sokan kérnek segítséget a háziorvosuktól is. A megkérdezettek csupán 19%-a kér tanácsot a barátaitól, 18%-uk pedig az internetet böngészve próbál megoldást találni a problémáira.

A felmérésben szereplők negyede adott hangot annak az igényének, hogy jó lenne több támogató, proaktív tanácsot kapni az egészségügyben dolgozóktól, és annak is sokan örülnének, ha a szüleiktől és a partnerüktől több támogatást kapnának.

Ami a szülői aggodalmakat illeti, legtöbben a gyerekek egészsége miatt szoktak nyugtalankodni, de sokan félve gondolnak arra, mi lesz, ha már nem bízik meg bennük a gyermekük, vagy ha nem vágyik többé az ölelésükre.

A szakemberek arra bíztatnak mindenkit, hogy nyugodtan beszélgessenek többet másokkal a problémáikról, bátran kérjenek tanácsot a szakemberektől és családtagoktól egyaránt.

(Kép: elizabethstreet.com)