Jump to content

Gyilkos ugrálóvárak

2014. 05. 27. 11:58

Múlt héten két kisfiú került súlyos sérülésekkel kórházba New Yorkban, miután a szél felkapta, és magasra repítette az ugrálóvárat, amiben éppen játszottak. Bár az esetük szerencsére ritka, az ugrálóvárak nem először okoztak óriási balesetet.

A két fiú több, mint hat métert zuhant, az egyikük egy parkoló autóra, a másikuk a betonra esett a levegőbe röpült játékból. Az eset kapcsán a szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy a fesztiválokon, születésnapi partikon, vagy játszóházakban megtalálható ugrálóvárak távolról sem biztonságosak, a játék elterjedésével egyre több balesetet szenvedő gyereket kellett az utóbbi években az orvosoknak ellátni.

Magyarországon is történt már egy hasonló, ám még tragikusabb eset: 2007 tavaszán egy nyolc éves kisfiú életét vesztette, miután a szél elragadta vele együtt az ugrálóvárat egy fővárosi rendezvény során.

Ha a légvár üzemeltetője nem rögzíti megfelelően a felfújható játékot, egy erősebb széllökés könnyen felkaphatja, hiszen egy kisgyerek súlya még túl kicsi ahhoz, hogy az önmagában a földhöz rögzítse a lufi-tákolmányt.

Más balesetek pedig abból adódnak, hogy gyakran nagyobb gyerekek pattognak együtt a kicsikkel, ám nem tudnak még figyelni társaikra és így könnyen ráugorhatnak a másik fejére. A szakember azt javasolja, egyszerre mindig csak hasonló korú gyerekeket engedjünk a várban játszani, ahol azok igyekezzenek egy ütemben szökdécselni a balesetek megelőzése érdekében, a szaltózást, hátraugrást pedig feltétlenül kerüljék. 


(Kép: scrapetv.com)