Jump to content

Terhesen a volán mögött

2014. 05. 20. 11:05

Egy friss kutatás meglepő eredményt hozott: arra kérik a várandós anyukákat, hogy legyen különösen óvatosak, ha volán mögé ülnek, főleg a második trimeszterben, mivel ilyenkor ugrásszerűen megnő a balesetek kockázata.

A kockázat, hogy autóbalesetet szenvednek, 42%-kal nő meg terhes nők esetében. A kutatók szerint már maga a várandós állapot miatt is jobban oda kellene figyelniük, de a negyedik hónap számít a legrizikósabbnak.

A kanadai kutatócsoport több, mint 500.000 nőt figyelt meg hat éven keresztül. Arra voltak kiváncsiak, mennyivel nő meg a baleset kockázata terhesség előtt, közben és után. Három évvel azelőtt, hogy teherbe estek volna, a nők havonta 177 közúti balesetben vettek részt. Várandósságuk során azonban ez a szám 252-re ugrott fel.

Ezeket a számokat figyelembe véve érdemes tehát észben tartani, hogy a terhesség során, amikor temérdek hormon árasztja el a testüket, és sok más fizikai és szellemi változáson mennek keresztül, azok nagyon komoly hatással vannak a koncentrációjukra is.

A kutatók arra is rámutattak, hogy a baleseti kockázat ősszel és télen is megnövekedett, illetve késő délutánokon, feltehetőleg a rossz látási viszonyok, a kialakult forgalmi dugók, illetve az utak csúszóssága miatt.

A kutatás vezetője szerint a második trimeszter kiemelt veszélyeztetettségének az lehet a magyarázata, hogy ilyenkor különösen jól érzik magukat a várandós anyukák, ami hamis biztonságérzetet ad. Sietve, gyorsan igyekeznek mindent elintézni, mielőtt megszületik a kisbaba. A harmadik harmadban viszont már a környezetük is vigyázza, félti őket, és ők is nagyobb óvatosságra intik az édesanyákat.

A kutatók kihangsúlyozzák, üzenetük a várandós nők felé semmiképp sem az, hogy hagyjanak fel a vezetéssel, sőt! Csak arra kérnek mindenkit, legyenek fokozottan elővigyázatosak terhességük során.

(Kép: thestar.com)