Jump to content

Mi az a hét dolog, amit soha ne mondjunk a gyerekek előtt?

2014. 04. 24. 11:12

A gyerekek folyamatosan a körülöttük lévő felnőtteket lesik, őket utánozva tanulnak meg rengeteg dolgot. Érdemes tehát odafigyelni, hogyan viselkedünk, és miket mondunk otthon, hogy ne legyen belőle később nagyobb baj.

A Yahoo Shine magazinja megkérte Alyson Schäfer pszichológust, mondja el, mik azok a dolgok, amiket semmiképp se mondjunk a gyerekek előtt!

-Ne füllents.

Ha például megállít a rendőr gyorshajtásért, ne találj ki gyorsan egy olyan kifogást a gyerek füle hallatára, amiről ő pontosan tudja, hogy nem igaz. A füllentés legtöbbször olyan ösztönösen jön az emberek szájára, hogy szinte észre sem veszik. De a gyerek tudni fogja, és könnyen előfordulhat, hogy legközelebb ő is követni fogja a példádat.

-Ne titkolózz a feleséged előtt.

Apró kis csínynek tűnhet, hogy hazafelé menet beszaladtok egy kis nasira valahová, míg te odasúgod a gyereknek: „de a mamának aztán egy szót se!”. Talán még azt is gondolod, hogy ez a közös kis titok elmélyítheti a szülő-gyerek kapcsolatot. De ahogy a fenti példánál is, itt is az lesz a gyerek felé az üzenet: teljesen rendben van, ha nem mondunk igazat.

-Ne ugrasd a gyereket.

Viccesnek tűnhet azt mondani a gyereknek, hogy ha lenyeli a dinnye magját, akkor ő maga is egy hatalmas dinnyévé fog nőni, mégse mondjunk ilyeneket. A gyerekek mindent szó szerint vesznek, és nem fogják tudni, hogy csak vicceltünk.

-Ne tölts sok időt mindenféle kütyükkel, miközben a gyerekektől egészen mást vársz el.

A gyerekek a szüleiket utánozzák, ezért ha azt szeretnéd, hogy játszon, legózzon, olvasgasson a szabad idejében, neked magadnak kell jó példával elöljárni.

-Ne veszítsd el a türelmedet!

És ez nem csak a gyerekekkel szemben értendő. A gyerekek hajlamosak azt hinni, hogy minden rossz dolog miattuk van. Még ha csalódottak vagyunk is a munkahelyünk, vagy az elveszített focimeccs miatt, ne a gyerekek előtt éljük ki a mérgünket, mert az könnyen megijesztheti őket!

-Másokat se cukkolj!

Ne csúfolj másokat a hátuk mögött, főleg ne a gyerek füle hallatára, ha nem akarod megjegyzéseidet visszahallani egy-egy kellemetlenebb szituációban.

-Ne űzz gúnyt gyermek tanítóiból!

Lehet, hogy jó poénnak tűnik, de csak az lesz a gyerek felé az üzenet, hogy nem tiszteljük sem a tanárokat, sem az egész iskolát. Ezért ő sem fogja.

(Kép: families.com)