Jump to content

Biztonsági rés miatt hatalmas adósságba verte szüleit

2014. 03. 24. 10:59

Egyre inkább elterjed, hogy a gyerekek szabadidejük egy részébena szüleik iPadjein játszanak. Már korábban írtunk a túlzott kütyühasználat veszélyeiről, azonban van egy másik probléma is, amivel kevesen számolnak: a gyerekek akár teljesen véletlenül is komoly pénzösszegeket verhetnek el a gépeken keresztül.

A 12 éves Ben, és a 7 éves Will szülei egy kellemetlen incidenst követően kénytelenek volt megváltoztatni a jelszavukat, és minden elképzelhető szülői biztonsági zárat rátenni a gépre, illetve letiltani azokat a beállításokat is, amelyek segítségével a fiúk bármit is megvásárolhatnak a számítógépen keresztül.

Két évvel ezelőtt ugyanis Will 1200 fonot (azaz valamivel több, mint 400.000 forintnak megfelelő összeget) halmozott fel édesanyja hitelkártyájára egy olyan játékot játszva, amiről azt hitte, ingyenes. Amikor a gép megkérdezte, akar-e 50 fontért még több zombiagyat vásárolni, a kisfiú boldogan rányomot az ’igen’ gombra újra, és újra. Eszébe sem jutott, hogy a játék során megvásárolt figurák valódi pénzbe kerülnek.

Több tucat más esetről is beszámoltak a lapok, ahol gyerekek hatalmas adósságokba verték szüleiket, mivel nem voltak egészen tudatában, mire is kattintgatnak rá a játékok során. Annak a kisfiúnak az esete pedig egészen tragikus, aki a múlt hónapban végső elkeseredésében felkötötte magát, miután kiderült, 400 fontot vert el tévedésből Xbox játékokra.

Will anyukája, miután döbbenten szembesült a hatalmas költséggel, azonnal az Apple céghez fordult, ám azok nem bizonyultak segítőkésznek, hiába magyarázta el, hogy az összeget a fia a beleegyezése nélkül költötte el. A cég kijelentette, hogy a szerződésük szerint nem lehet őket pénzvisszatérítésre kötelezni.

-Mint minden vásárlónak, nekünk is meg kellett adni a kártyaadatainkat, amikor feliratkoztunk az iTunes-ra, a rendszer pedig eltárolja azt. Dühítő, hogy az ’állítólagos’ ingyenes játékokkal így célozzák meg a gyerekeket.

Dr Kevin Curran számítástechnikai szakember szerint a probléma egyre jobban elterjedt, és ezért is nagyon komolyan kellene vennünk.

-Hiába tesz meg mindent a szülő, hogy a gyereke ne tudja meg a jelszavát, vannak rések a rendszeren, így előfordulhat, hogy a csemete a szülő tudta nélkül költekezik a neten keresztül.

Egy tavaly végzett angliai kutatás megállapította, hogy a szülők mintegy 30 millió fontot veszítettek a gyerekek internetes tévelygései következtében.

(kép: sheknows.com)