Jump to content

Egyél a depresszió ellen

2015. 10. 27. 12:00

Túlhajszolt, stressztől egyáltalán nem mentes életünk kihat egészségünkre, mind fizikai, mind mentális téren. Mivel úgy tűnik, hogy a stressz teljesen befészkelte magát mindenhová, így az tűnik kézenfekvőnek, ha ez ellen mi igyekszünk felvenni a harcot és megoldást találni annak csökkentésére, megszüntetésére.

Népbetegségnek számít a depresszió, amely kihat a hangulatunkon kívül még számos területre, és esélyt ad más betegségek kialakulására. A depresszióra szedett gyógyszerek sem jelentenek megoldást hosszú távon. Emiatt is nagyon fontos, hogy megtaláljuk azt a megoldást, amely gyógyszermentes, de a depressziót is kiűzi az életünkből.
Nem véletlenül kerülnek előtérbe az alternatív megoldások, hiszen annyi mérget beviszünk akaratlanul is a szervezetünkbe, hogy attól is ilyen módon kívánunk megszabadulni, akárcsak a betegségektől.

Az élelmiszer-terápia egyike lehet a megoldásoknak, mert az ismeretes, hogy az étkezés, jobban mondva a felszívódó tápanyagok nagy hatással vannak egészségünkre, és kapcsolatot mutattak ki egyes tápanyagok és a depresszió között. Vagyis úgy kell kivitelezni, hogy olyan élelmet vegyünk magunkhoz, amely boldoggá tesz, és mellé tápanyagban gazdag, egészséges. Az édesség boldogít. Lehet, hogy valakinek ez boldogságot okoz, de édes nem csak a csokoládé és a cukor tudnak lenni, hanem az olyan élelmiszerek is, amelyekben természetesen van jelen a cukor. Nehogy aztán a hízás legyen egy újabb depresszió kiváltó oka. Ha kihagyjuk azokat az élelmiszereket, amelyek okolhatóak a depresszió súlyosbításáért, akkor enyhülhetnek a rossz hangulat, melankólia, és egyéb tünetek.

Depresszióra hajlamosítanak a cukrozott péksütemények, a hamburger, a pizza, a kolbász, a sült ételek, a sör is. Azt szokták mondani, hogy minden, ami finom, az egészségtelen és hizlal. A fent említett ételeket az emberek zöme előnyben részesíti, pedig ki lehet váltani mással. Fogyassz minél több zöldséget és gyümölcsöt. Nem kell elhagyni a péksüteményeket sem, csak figyelj oda arra, hogy teljes kiőrlésű termékek legyenek. Nemcsak az élelmiszertől függ, hogyan hat ránk, hanem annak elkészítési módjától is. Már írtuk, hogy az erősen megsütött ételek is depresszióra hajlamosítóak, ezért inkább főzd meg, vagy párold. Sót is mértékkel használj ételeidhez, hiszen így óvod magad a magas vérnyomástól, de a kedélyállapotodban is szerepet játszik a bevitt sómennyiség. Hatékony a már depresszióban szenvedők számára, ha omega-3 zsírsavakban gazdag ételeket fogyasztanak, mert bizonyított, hogy ezeknél az embereknél a B12-vitamin és az omega-3 zsírsav szintje alacsony.

(Kép forrása: thecambodiaherald.com)