Jump to content

Unalmas a margarin? Készíts padlizsánkrémet!

2015. 10. 28. 12:00

Unod már a margarint, a vajkrémet és az egyéb kenyérre kenhető, boltban kapható készítményeket? Új ízre vágysz? Egészséges ételt szeretnél a családod elé tálalni? Gondolj a padlizsánra!

Akár egy méter magasra is megnő ez a padlizsán, gyökere hasonlít a paradicsomhoz, a növény szára fásodó. A termés lehet néhány centiméteres nagyságútól kezdve akár harminc cm is, színe mélykéktől a liláig változhat. Tojásgyümölcsnek is nevezik, mert a termés alakja tojáshoz hasonlatos.

Ez a burgonyafélék családjába tartozó növény Kelet-Indiából származik. Európában először Görögországban és Olaszországban hódított, ma már mindenfelé megtalálható, így hazánkban is egyre kedveltebb zöldség. A mediterrán országokban mindennapi fogyasztású a padlizsán, hiszen bármennyit ehet belőle az ember, kevés kalóriát tartalmaz. Ezzel szemben fontos szénhidrátforrás, magas víztartalmú, rostban és káliumban is gazdag zöldség. Magas az A- és C-vitamin tartalma, sok ásványi sót és karotint tartalmaz. Az itt felsoroltak mind hozzájárulnak ahhoz, hogy ezt az egészséges és könnyű zöldséget annyiféleképp felhasználják a konyhában.

Szerencsére ma már Magyarországon is egyre népszerűbb zöldség a padlizsán, és nem csak felhasználjuk étkezéseinkhez, hanem termesztjük is. A legjobb, hogy a diétázni, fogyókúrázni kívánók beilleszthetik étrendjükbe, mert laktató, de kis kalóriatartalmú, egészséges növény. Szoptatós anyukák számára az egyik legjobb zöldség, amit csak magukhoz vehetnek. Ráadásul még nyugtató hatása is van, mert jó hatással van az idegrendszerre. A lila színét az antocianinnak köszönheti, amely egyben a rákos megbetegedések megelőzésében is fontos, de ez az anyag jó hatással van a szívre, az érrendszerre is.

Az egészséges és érett padlizsán színe sötétlila, héja feszes, ránctól, sérüléstől mentes. Ha ugyanis a héja fakó, akkor a padlizsán húsa feldolgozáskor keserű lehet. Meg lehet sütni héjastól is, pucolva. Hamar magába szívja a zsiradékot. A legcélszerűbb, ha grillezzük.

Az unalmassá vált margarinos kenyeret felválthatja a padlizsánkrém, amelyet te magad is elkészíthetsz. A sok recept közül vegyük az alapreceptet. A megtisztított padlizsánt hosszában vágd ketté és tedd tepsibe úgy, hogy a vágott felük legyen lefelé. Sütés után kanállal kapard ki a húsát, majd tedd szűrőbe és hagyd lecsepegni. Közben vágj két közepes vöröshagymát apróra és olajon dinszteld meg, majd keverd a padlizsán húsához. Kedvedre sózhatod, borsozhatod.

(Kép forrása: waliinc.com)