Jump to content

Lépj ki az általad felépített kerítés falain túlra! Az élet ott kezdődik

2022. 12. 27. 19:00

A szerelem, az egészség megléte mellett akkor érezzük jól magunkat, ha biztonságban tudjuk az életünket. Valójában folyamatosan azt keressük, hogy biztonságban legyünk.

Az otthonunk az a közeg, ahol minden sallangot levetkőzve önmagunk lehetünk. Ez egy olyan biztonságos közeg, amely menedéket jelent a testünknek és a lelkünknek is. Sokan vannak köztünk olyanok, akik olyannyira a biztonságot keresik, hogy ebből a burokból nem is mernek/akarnak kilépni, mert kintről árad a rossz, a baj. Ez egy ördögi kör, ugyanis a biztonságérzet hamis illúzióvá válik, hiszen elzár, kiszakít a társadalomból, ha túlzott mértékűvé válik a bizonytalantól való félelem.

Valameddig tényleg jól lehet érezni egy ilyen biztonsági zónán belül, de ez olyan, mint egy bőséggel megáldott lakatlan sziget. Egy darabig élvezni lehet az egyedüllétet, a szép látványt, a bőséget is. Ám egy idő után ránk nőhet a magány, az elszigeteltség, a mindenkitől távol érzése, amely egyre kínzóbb, már-már őrületbe kergető hatással lehet.

Természetesen a biztonságra vágyunk alapjában véve, de kockázat nélkül ez a biztonság is csak hamis kép. Még ha nem is megyünk bele meggondolatlanul minden kecsegtető ajánlatba, az érvek és ellenérvek felsorakoztatása után el kell dönteni, hogy belevágunk-e vagy sem. Mindez magában hordozza annak a lehetőségét, hogy a hosszas gondolkodás ellenére is rossz döntést hozunk a kockázatvállalással, de ha meg sem próbáljuk, az talán a legrosszabb döntés. Igenis vannak pillanatok, amikor a szívünkre kell hallgatni. Amikor folyton csak azt a jelet küldi a szív és a lélek, hogy „hajrá, csináld meg!”, akkor érdemes belevágni. A biztonságos egyben unalmas is lehet, ebből pedig az is következhet, hogy a komfortzóna elhagyása nemcsak új lehetőséggel, de kalanddal, fejlődéssel, új barátságokkal is együtt járhat. Egy új út pedig egészen más mederbe terelheti az életünket. Hiába ugyanoda megyünk haza, ugyanaz marad az otthonunk, az életünk és a belegyömöszölt érzelmeink, gondolataink, egész sorsunk más irányt vehet egy döntéssel.

Bízhatunk abban, hogy valaki kisegít minket az egyhelyben toporgásból, vagy segít a bajunkban, de olykor fel kell venni a kesztyűt és szálljunk szembe az önmagunk által felépített falakkal, az azon túli démoninak hitt külvilággal.

A komfortzóna szükséges és jó is, és megadja a biztonságérzetet, ugyanakkor túl sokáig ebben maradva, nem fejlődve, ahhoz kórosan ragaszkodva inkább önmagunk kalitkájává válik. És igen, nincs arra garancia, hogy az abból való kitörés csakis jót hoz, de legalább tettünk valamit magunkért, az életünkért. Egy ilyen biztonsági zóna elhagyás nagyobb lendületet ad ahhoz, hogy merjünk tenni, lépni, változtatni.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)