Jump to content

Puzzle: jó szórakozás, jó fejlesztés kicsinek és nagynak

2022. 05. 27. 19:00

Volt, akinek a karantán kellett ahhoz, hogy rátaláljon olyan tevékenységekre, amelyek benti elfoglaltságot biztosítanak.

Egyes játékok kimondottan gyerekeknek való, de vannak korhatár nélküliek. Ilyen a legó, a társasjátékok és most már bővült a kör a felnőtt színezővel is. Ugyanilyen határtalan szórakozást biztosít a puzzle. Felnőttként legalább akkor élvezetet nyújt, mint a gyerekeknek.

 

A felnőtteknek és a gyerekeknek szánt puzzle lényegében csak a kirakó darabszámában tér el. Minél kisebb gyerkőcöknek készül egy puzzle, annál kevesebb darabot kell összeilleszteniük. A kornak megfelelő puzzle rendkívül jó szórakoztatást ígér. Miközben keressük a darabok helyét, észrevétlenül távozik belőlünk a feszültség. Egy jó módja annak, hogy megszabaduljunk a stressztől. Ha kirakózás közben zenét hallgatunk, forrócsokit vagy bort kortyolgatunk, csak növelhető a nyugtató, kikapcsoló hatása. Azaz a mentális egészségünk érdekében is jó lehet a puzzledarabok rakosgatása.

Kiváló unaloműző. A magunk csendességében lehet keresgélni, hogy melyik darab hová való. Mindeközben agytekervényeink egészen másfelé kalandozhatnak. Magunk mögött hagyhatjuk a problémákat és olyan területre kalandozhat agyunk, amelyet csak laza, kikapcsolat állapotban tapasztalunk meg.

Főleg a gyerkőcök számára nagyon fontos az, hogy a kirakóval finomodik a kézügyesség. A puzzle apró darabjainak helyrerakása közben hatékonyan fejlődik a finommotorika. A darabák megfogásával, a helyes irányba forgatásával az agy és kéz együtt dolgozik, de megmozgatja az ujjakat, a szemeket.

Ha minden darab a helyére kerül, akkor örömérzet járhat át, mert értelmet nyer a sok-sok különálló rész, hiszen összeáll egy egésszé.

Ma már az alig néhánytól a több tízezres darabszámú, 2 és 3D-s, nagyon változatos mintavilággal.

Amikor kirakózunk, megfigyelünk. Az egész kép kirakására koncentrálunk, de azt atomjaira szedve és ez pallérozza a rövidtávú memóriánkat.

Azon túl, hogy kiváló agytorna, még dekorációként is remek. A kész puzzle-t bekereteztetve nagyon jól mutat a falon.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)