Jump to content

Dönts okosan!

2020. 08. 31. 19:00

Naponta döntéseket hozunk. Ezek között sok olyan van, hogy már szinte számításba sem vesszük, mert a napi rutinjainkhoz is hozzátartozik.

Melyik ruhát vegyük fel reggel? Az függ az időjárástól is. Aztán döntünk abban, hogy mit reggelizzünk, mit készítsünk a családnak. Döntünk abban, hogy mikor induljunk el otthonról, hogy időben megérkezzünk a munkahelyünkre és még lehetne folytatni. Ezek azok a döntések, amelyek nem túl sok időt és gondolkodást vesznek el az életünkből, ám ennél jóval komolyabb döntéseket is meg kell hoznunk. Az már igencsak lehet nagyobb próbatétel életünkben, főleg, ha annak a jövőre nézve nagy jelentősége lehet.

Amíg mi naponta új ruhát veszünk magunkra és akár arra is kínosan odafigyelünk, hogy a szettünk teljes összhangban legyen, addig vannak olyanok, akik kevésbé foglalkoznak az öltözékükkel, vagy akár több napon át is ugyanazt veszik magukra. Mindezt nem biztos, hogy csak azért teszik, mert kevésbé igényesek magukra, hanem gondolataikat nem akarják olyanra fordítani, amely munkájukra való koncentrációjukból kirángatják. Igazán nagy kérdésekben általában nem döntünk azonnal. Azt megrágjuk többször, lejátsszuk magunkban a lehetséges verziót. Akár több napot érleljük magunkban a gondolatokat, tanácsot kérhetünk, tájékozódhatunk annak érdekében, hogy a lehető legjobban döntsünk.

A nagyobb döntésekben azért vacillálunk, mert a tét is nagyobb lehet. Éppen ez a veszély int óvatosságra. Az új pedig nemcsak veszélyes lehet, hanem félelmetes is, ez pedig óvatosságra inti az embert. Pedig minél többet kockáztatunk, annál nagyobb az esélye annak, hogy bejön a számításunk, a merészségünk. Ha meg nem merünk változtatni, benne ragadhatunk abban, ami talán kívül-belül is mar már és az egész lelkületünkre kihat.

A nagyobb jelentőségű döntések során érdemes eljátszadozni gondolatban a lehetőségekkel. Mi lenne, ha a biztonságosabb utat választanánk, és mi lenne akkor, ha a kockázatosabbat? Mérlegeljük az előnyöket, a hátrányokat és az esetleges nem jó kimenetelt. Azt is gondoljuk végig, hogy ha egyik vagy másik út balul sülne el, annak mi lehetne a legrosszabb kimenetele? Vállaljuk, nem vállaljuk?

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)