Jump to content

Csinálj olyat, ami neked jó

2020. 07. 03. 19:00

Amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra. Így szól a mondás, de az élet is olyan gyorsan elröppen. Tedd meg, amit szeretnél, hogy később ne bánd meg, hogy nem tetted.

Az életünk a munka köré van szervezve. Habár ez tölti ki a mindennapjainkat, de ha kicsit filozofikusabb állapotba kerülünk, akkor elgondolkodhatunk azon, hogy közel hetven éves korunkig minden hétköznap dolgozunk – van, hogy hétvégén is – és abban a két napban, hétvégén foglalkozhatunk olyannal, amit szeretünk. Na, meg a szabadságok ideje alatt.

Őrület, így belegondolva, hogy az életünket munkával töltjük. Még akkor is, ha olyan munkahelyünk és munkánk van, amit szeretünk. Mégis felkelünk minden reggel és megpróbáljuk derűsen látni az életet, hiszen a pénz szükséges a fennmaradásunkhoz, a terveinkhez, az álmaink megvalósításához, valamint ez a társadalmilag elfogadott.

Valaki már gyermekkorában tudatosan készül egy pályára és azon a vonalon elindulva megvalósítja gyermekkori álmát, mások pedig bizonytalanul kóvályognak és keresik azt, hogy miben találják meg magukat. Volt idő, amikor egy munkahelyen töltötték le aktív idejüket az emberek, és arról az egy helyről mentek nyugdíjba. Ma már nincs erről szó és egyáltalán nem is tartják egészségesnek, ha egy helyen dolgozik valaki huzamosabb ideig. A váltás, a változtatás szükséges.

A változás magával vonja a bizonytalanság érzését is. Sokan ragadnak bele éppen emiatt a már jól megszokott és ismert állapotba annak ellenére is, hogy lehetőség lenne a változtatásra. A változatosság pedig gyönyörködtet, az újdonság magabiztosságot, erőt és boldogságot is hozhat az életünkbe. Addig azonban el kell jutni, hogy a változás lehetőségével éljünk, pedig ha belegondolunk, a változás az állandó körülöttünk.

Nemcsak a munkahely állandósága adhat biztonságot, hanem az otthonunk – tágabb értelemben a hazánk – közege. Vannak, akik nyaranta sem nagyon mozdulnak ki, hanem az otthonukat teszik olyanná, hogy az megadja számukra a kényelmet. Mások le nem mondanának arról, hogy nyaralhassanak, de ugyanazt a helyet keresik fel évek, évtizedek óta. És vannak azok, akik mindig új helyszíneket szeretnének látni, megismerni.

Kutatásokat folytattak annak érdekében, hogy milyen hatással van az emberekre a változás, ezért száznál is több személyt vontak be a kísérletbe. Nyomkövetővel szerelték fel a kutatási alanyokat és figyelték mozgásukat. Közülük többen kerestek fel új helyeket, gyűjtöttek új ismereteket, és a visszajelzéseikből az derült ki, hogy boldogabbak, kiegyensúlyozottabbak voltak. Sőt, az új helyek felkeresése és az abból fakadó boldogság, öröm olyan energiát ad az embernek, hogy erről aztán nem is akar lemondani, igénye támad arra, hogy minél több újat befogadjon.

Merj váltani és változtatni.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)