Jump to content

Önkezelés önerőből

2020. 02. 11. 19:00

Még mindig korán sötétedik be, soka a csapadék, szürkék a hétköznapok és a feltöltődésre alkalmas hétvégék is olyan gyorsan elillannak, mintha nem is lettek volna. Nyomasztó lehet, de ne hagyd az érzést eluralkodni.

Belekezdhetünk az önsajnálatba, nekünk milyen rossz. Utáljuk az esőt, utáljuk a hideget. Belelovalhatjuk magunkat olyan állapotba, amely csak egyre inkább leszívja az energiánkat, de a depresszió betegség, amelyet fel kell ismerni annak érdekében, hogy azt kezelni lehessen. A depresszióra való hajlam bizony örökölhető is, de kialakulásában fontos szerepet játszhat a fokozott és állandósul stressz, a függőségek, a hormonok, de egyes betegségek is.

Olyan jeleket mutat egy depressziós, amelyet még a múló rosszkedvet megélőket is szokták illetni, ugyanis a levertség, a szomorúság jellemző, de a depressziós betegek fizikailag is fáradtabbak, fáradékonyabbak, kevésbé tudnak koncentrálni, semminek nem képesek örülni. Az alvászavar mellett a fogyás vagy épp hízás (túlevés következtében) jelentkezhet.

A depresszió tüneteit a beteg is felismerheti magán, de a külvilág még jobban láthatja az aggasztó jeleket.

A depressziót megélő személyek sem szeretnek ebben az állapotban lenni, ezért mikor érzik magukon eluralkodni a tüneteket, maguk is tehetnek a megelőzés érdekében. A sport sok mindenre megoldás lehet. Azon túl, hogy karbantartja a testet, a lelket is ápolja. Még egy kimerítő nap után is jól esik a testmozgás, és bár energiát veszítünk, de még többet kapunk. Tele leszünk életerővel, motivációval. Edzés közben gondolatok mélyülhetnek bennünk, és negatív érzelmek szelídülhetnek meg.

A sportolás mellé az egészséges étrend tartása is szükséges. Nemcsak a testsúly tartása, a test alakítása miatt, hanem a lelkünk karbantartása miatt is. Az a tudat, hogy odafigyelünk az étkezésre, lényegében a szellemünkre is vigyázunk.

A depressziós embereket nem érdekli, hogy a külvilág hogyan ítéli meg őket, így az öltözködésükre sem figyelnek, de ha ki akarjuk kerülni a kellemetlen érzéseket, akkor adjunk magunkra. Akár új darabokat is vásárolhatunk, ez is lehet a rossz hangulat elűzésének egy terápiája, de a meglévőkből is válogathatunk olyan darabokat, amelyekben jól érezzük magunkat és még mutatós is.

A sportolás mellett depresszióűző lehet a meditáció. Ha nem is vagyunk ebben profik, attól még megpróbálhatunk befelé fordulni, elgondolkodni a történteken. Amíg a légzésünkre figyelünk, elillanhat belőlünk úgy a feszültség, hogy jóformán azért semmit sem tettünk.

Adjuk meg azt, amire a testünknek szüksége van. Ha a mindennapokba beiktatjuk a mozgást, akkor elfáradhatunk fizikailag, a téli időjárás pedig aluszékonyabbá tehet. Ha így van, akkor higgyünk a szervezetünknek. A fáradtságot jelző test alvás igényel. A kialvatlanság csak tovább fokozza az ingerültséget, a figyelmetlenséget és a depresszió más jeleit.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)